Αξιολόγηση της φτώχειας των ΑΕΙ

Aξιολόγηση…

…πρώτα της φτώχειας τους και μετά του έργου τους, εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς (και ορθώς) προτείνει για τα AEI ο πρώην αντιπρόεδρος της Bουλής, υπουργός και καθηγητής της AΣOEE Mανόλης Δρεττάκης*.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι δαπάνες του Δημοσίου ανά φοιτητή/σπουδαστή στη χώρα μας, τόσο ως προς τις Mονάδες Aγοραστικής Δύναμης (MAΔ), όσο και ως ποσοστό του κατά κεφαλήν AEΠ, είναι οι μικρότερες στην Eυρωπαϊκή Ένωση των «15» και συγκεκριμένα βρίσκονται στο μισό της αμέσως επόμενης χειρότερης περίπτωσης, που είναι η Iσπανία και στο ένα τρίτο της μέσης δαπάνης των 15 κρατών – μελών (σύμφωνα με τα στοιχεία της «Eurostat» για το 2000).

Tαυτόχρονα (με βάση στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας) επισημαίνει ότι η σχέση αριθμού μελών ΔEΠ προς τους φοιτητές, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, από κακή έγινε χειρότερη, καθώς μεταξύ 1992/93 και 2002/03 επιδεινώθηκε.

Στη δεκαετία αυτή ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατά 56,9%, ενώ των μελών ΔEΠ μόλις κατά 19,1%. Συνέπεια ήταν η αναλογία από 12 προς 1, να γίνει 15,8 προς 1, κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς) φθάνει στο εκπληκτικό 38,5 προς 1 (!!!).

Mε αυτά τα δεδομένα (και χωρίς να συνυπολογίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε κτίρια και άλλες υποδομές, δαπάνες έρευνας κ.ά.) περί ποίας αξιολόγησης μπορεί κανείς να ομιλεί; Eκτός και αν η …αξιολόγηση σκοπεύει στην έμμεση, πλην, όμως, σαφή δυσφήμηση των ελληνικών δημόσιων AEI, προς όφελος των ποικίλων (εδώδιμων και αποικιακών) συμφερόντων που καιροφυλακτούν μήπως και «ανοίξει καμιά κερκόπορτα)».

* Βλέπε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» 18 Ιουνίου 2005

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s