Όταν τα αυτοκίνητα θα οδηγάνε μόνα τους

Ξεκινώ από το αξίωμα ότι κάποτε θα πάψουμε να οδηγούμε οι ίδιοι τα αυτοκίνητά μας. Όχι γιατί θα γίνουμε όλοι ζάμπλουτοι και θα έχουμε όλοι σοφέρ. Αλλά γιατί η οδήγηση είναι κάτι υπερβολικά σημαντικό για να το εμπιστευόμαστε σε ανθρώπους…

Πέρα όμως από την άυξηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, προκύπτουν και άλλα οφέλη από την αυτόματη οδήγηση:

  1. Καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου. Τους πρώτους 5-6 μήνες πήγαινα στη δουλειά με τον ηλεκτρικό και στο δρόμο διάβαζα διάφορα. Τώρα πλέον που έχω αυτοκίνητο, δεν προλαβαίνω να διαβάσω τίποτα από αυτά που θέλω.
  2. Βέλτιστη δρομολόγηση των οχημάτων. Κάθε φορά που πέφτω σε μποτιλιάρισμα, ή έστω σε κίνηση που σέρνεται, αναρωτιέμαι αν υπήρχε καλύτερη διαδρομή που θα μπορούσα να έχω διαλέξει. Το σύστημα όμως θα μπορεί να ξέρει, και έτσι να κάνει βέλτιστη δρομολόγηση των οχημάτων.
  3. Αύξηση των ορίων ταχύτητας και των φαναριών. Τα όρια ταχύτητας χρησιμεύουν ουσιαστικά για να προλάβει ο οδηγός να αντιδράσει σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Αφού όμως το σύστημα αντιδρά άμεσα, και επίσης γνωρίζει αν κάτι πρόκειται να συμβεί (πχ ένα αυτοκίνητο να βγεί κάθετα από ένα στενό) πριν να συμβεί, μπορεί να οδηγεί το αυτοκίνητο με μεγαλύτερες ταχύτητες. Και τα φανάρια δεν χρειάζονται πια, το σύστημα συντονίζει μόνο του τα αυτοκίνητα στις διασταυρώσεις (πόσες φορές δεν περιμέναμε τη νύχτα σε φανάρι, ενώ κάθετα δεν περνά κανείς, και πόσες φορές δεν έχει μποτιλιάρισμα στην κάθετη οδό και εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε επειδή μας κλείνουν οι κάθετοι;)
  4. Δεν θα χαθούμε ξανά ποτέ, ψάχνοντας να βρούμε κάποια διεύθυνση. Σαν το driveme.gr, το σύστημα οδηγεί το όχημα στη διεύθυνση που θέλουμε.
  5. Αυτόματο παρκάρισμα. Το σύστημα ξέρει που υπάρχουν ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ και στέλνουν το αυτοκίνητο εκεί – δεν χρειάζεται να τριγυρνάμε άσκοπα ψάχνοντας για μια θέση.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s