Η υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας

(σε συνέχεια προηγούμενου post)

Ο παραλογισμός και η υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζεται, στο θέμα της -πιθανής- αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορά στο θέμα της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πριν ξεκινήσω, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: είμαι με 1000 υπέρ της δωρεάν Παιδείας, όσο και της δωρεάν Υγείας. Θαυμάζω χώρες όπως ο Καναδάς και η Σουηδία, όπου υπάρχει δωρεάν (πραγματικά δωρεάν όμως) Παιδεία και Υγεία, τα 2 σημαντικότερα όμως και αναπόσπαστα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε κανένα από τα δύο, και ας σκίζουν τα ημάτιά τους κάποιοι:

  1. Δεν υπάρχει δωρεάν Παιδεία αν δεν προέρχεσαι από την ίδια πόλη στην οποία φοιτάς. Οι φοιτητικές εστίες (πέρα από την άθλια κατάσταση) περιορίζονται για τους πραγματικά φτωχούς (nothing wrong with that) και για τα βύσματα. Αν δεν ανήκεις σε αυτές τις δύο κατηγορίες, αναγκάζεσαι να νοικιάσεις σπίτι. Και οι τοπικές κοινωνίες, στην ανιδιοτελή και ευαισθητοποιημένη προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τη δωρεάν παιδεία, στέλνουν τα ενοίκια στο Θεό. Μαζί με τους λογαριασμούς (ΔΕΗ, ύδρευση, κοινόχρηστα, θέρμανση κλπ) θέλεις 5-6 κατοστάρικα το μήνα μέσα στο νερό. x12 μήνες το χρόνο, μας κάνει 6-7 χιλιάρικα ετησίως, ή 30-35 χιλιάρικα συνολικά (για μέση διάρκεια φοίτησης τα 5 χρόνια). Και δεν έχω συμπεριλάβει τηλέφωνα, διατροφή και λοιπά έξοδα διαβίωσης. Ευχαριστώ το Θεό που με φώτισε και διάβασα και πέρασα στο Πανεπιστήμιο της πόλης μου.
  2. Η δωρεάν υγεία, εκτός των επίγοντων περιστατικών, περιορίζεται στις πρωινές ώρες. Αν χρειαστεί να πας απόγευμα, πληρώνεις ένα μεροκάματο στο γιατρό (ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία), οπότε καλύτερα να βάλεις μια άδεια, ακόμη και άνευ αποδοχών, μια-η-άλλη θα σου ‘ρθει. Και μιλάμε για απλές ασθένειες. Αν σου συμβεί κάτι σοβαρό, πουλάς ότι έχεις και δεν έχεις. Και δεν τολμάω καν να πιάσω ωρές στα νοσοκομεία, ράντζα, φακελάκια στους γιατρούς από τους ασθενείς, φακελάρες στους γιατρούς από τις φαρμακευτικές, ιδιωτικές κλινικές, ιατρεία κλπ. Ευχαριστώ το Θεό που μέχρι τώρα (χτύπα ξύλο) είμαι υγιέστατος.

Ο Νεοέλληνας, παρ’ όλα αυτά, θα προτιμήσει να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, και μάλιστα στον γιατρό που θα γράφει στην είσοδο «μετεκπαιδευτής στην Αμερική/Γερμανία κλπ», θα στείλει το παιδί του σε 100 φροντιστήρια και ιδιαίτερα, και στο τέλος στην Αγγλία για σπουδές (για να μην πιάσω Βουλγαρίες, Ρουμανίες και όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια με παραρτήματα στην Ελλάδα).

Για όλα αυτά όμως δεν μίλησε κανείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s