Τα αίτια του εθισμού

Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για τους ναρκομανείς, το οποίο πραγματευόταν το θέμα της αντιμετώπισής τους ( φυλακή ή κέντρο απεξάρτησης;). Αυτό που βλέπω στις απόψεις του κόσμου είναι κατ’ αρχάς μια ωριμότητα σκέψης πάνω στο θέμα, δυστυχώς όμως η σχετική νομοθεσία στη χώρα μας είναι ακόμη πολύ οπισθοδρομική.

Αυτό που εγώ ξέρω όμως (μου το εξήγησε ειδικός σε σχετική ημερίδα) και δεν ακούω να λέγεται από τους περισσότερους είναι η αλήθεια για τα αίτια της εξάρτησης. Όχι μόνο στα σκληρά ναρκωτικά, αλλά και σε πράγματα όπως το τσιγάρο ή το αλκοόλ. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως παρόμοια ερμηνεία δέχονται ακόμη και φαινόμενα όπως η βία (εντός και εκτός γηπέδων).

Η εξάρτηση λοιπόν, υπάρχει μεν σε βιολογικό επίπεδο, αλλά πρωτίστως σε ψυχολογικό. Αυτή είναι και η αιτία που οδηγεί αρχικά αυτά τα άτομα στα ναρκωτικά/το κάπνισμα/το οινόπνευμα/τη βία. Αυτές οι ουσίες καλύπτουν στο άτομο ένα ψυχολογικό κενό. Αυτό που μας εξήγησε αυτός ο άνθρωπος είναι ότι η εξάρτηση σε βιολογικό επίπεδο χρειάζεται χρόνο. Με ένα τσιγάρο, με μια δόση, με ένα ποτήρι δεν γίνεται εθισμός. Θέλει πολλαπλές δόσεις. Πολλά πακέτα. Πολλά μπουκάλια. Επομένως, το κλειδί είναι η αιτία που οδηγεί ένα άτομο σε αυτές τις ουσίες, πριν αυτές να δημιουργήσουν το βιολογικό εθισμό.

Αυτή είναι και η εξήγηση για την δυσκολία πολλών π.χ. να κόψουν το κάπνισμα, ενώ κάποιοι το κόβουν μαχαίρι. Δεν πρόκειται για δύναμη/αδυναμία θέλησης. Το θέμα είναι να εκλείψουν τα αίτια που οδήγησαν το άτομο εκεί, να κλείσει το ψυχολογικό κενό που καλύπτεται με αυτές τις ουσίες. Επομένως, σε όλες τις μανάδες/τους πατεράδες εκεί έξω, φροντίστε το παιδί σας να χτίσει συγκροτημένο χαρακτήρα και να έχει αυτοπεποίθηση (προσοχή: όχι υπεροψία, όχι μαγκιά, από αυτά έχουμε αρκετά στην Ελλάδα και δεν μας βοήθησαν). Αυτό θα είναι η καλύτερη θωράκιση, το καλύτερο εφόδιο στη ζωή.

Advertisements

One thought on “Τα αίτια του εθισμού”

  1. T παντα αρχιζουν μεσα απο το οικογενειακο περιβαλλον,αλλα και τη ποιοτητα μορφωσης που προσφερεται στο καθε ατομο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s