Αναξιοπιστία


Πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση των εθελοντών διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ. Συγκρίνει υποσχέσεις με γεγονότα. Αμφισβητεί (όπως έκανα κι εγώ εδώ) τη μείωση της ανεργίας.

Για να μην παρεξηγούμαι, δεν ξέρω αν οι άλλοι θα τα κάνουν καλύτερα. Κι αυτοί δίνουν μια εικόνα «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». Σίγουρα όμως σαν προηγούμενη κυβέρνηση έκαναν σοβαρά πράγματα: Ολυμπιακοί, Μετρό, Αττική Οδός, Ελ. Βενιζέλος, Εγνατία, Ευρωζώνη, ένταξη Κύπρου σε ΕΕ. Αυτοί τι κατάφεραν;

Βλέπω μια γενικότερη κινητικότητα στο δίκτυο με κατεύθυνση την ψήφιση μικρότερων κομμάτων. Δεν λέω, σαν τιμωρία καλή είναι, να τους βάλουμε να ζητιανέψουν. Να γυρίσουμε στο ’89. Δεν βλέπω και τους μικρούς σοβαρότερους όμως. Θεωρώ το συναίσθημα της εκδίκησης χαμηλό και ζωώδες ένστικτο. Προτιμώ μια πιο ψύχραιμη επιλογή της ψήφου. Δεν λέω να μην ψηφίσετε τους μικρούς. Αλλά αν τους ψηφίσετε, κάντε το γιατί τους προτιμήσατε, όχι για να τιμωρήσετε τους μεγάλους.

Προσωπικά δεν θα κατέβω Ελλάδα να ψηφίσω (αν και είχα αεροπορικά από ΠΑΣΟΚ με €20), γιατί από πάντα είχα τη θέση ότι πρέπει να ψηφίζει αυτός που μένει Ελλάδα. Έχεις το παράδοξο από την μία να φέρνεις κάθε4 χρόνια τους μετανάστες από τη Γερμανία να ψηφίσουν, που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει και ψηφίζουν αυτόν που ψήφιζαν πριν φύγουν (θα μου πεις, κι αυτοί που έμειναν κάθε φορά τους ίδιους δεν ψηφίζουν; και θα έχεις δίκιο), από την άλλη έχεις ανθρώπους που ζουν 15 χρόνια στη χώρα αλλά επειδή δεν έχουν την υπηκοότητα δεν δικαιούνται ψήφο. Υποστηρίζω λοιπόν την ιδέα το δικαίωμα ψήφου να το καθορίζει η μόνιμη κατοικία και όχι η υπηκοότητα.

Το θέμα είναι καυτό και επίκαιρο! Περιμένω σχόλια!

Advertisements

10 σκέψεις σχετικά με το “Αναξιοπιστία”

 1. Εγώ ούτως ή άλλος εκ πεποιθήσεως δεν θέλω να ψηφίσω τους 2 μεγάλους. Ακόμα μου την δίνει που δεν μπορώ να ψηφίσω λευκό γιατί με τους νόμους που φτιάξανε το λευκό πάει σε αυτόν με το μεγαλύτερο ποσοστό, πιθανώς για να του δώσει περισσότερη αυτοδυναμία.

  Όπως σωστά διάβασα κάπου αλλού, τι πάει να πει αυτοδυναμία; Δηλαδή οι 300 δεν είναι υπεύθυνοι να βγάλουν μια απόφαση στη βουλή με ομοφωνία, ο καθένας σαν σκεπτόμενο άτομο, παρά όλοι ακολουθούν την γραμμή του κόμματος;
  Αντίθετα βγήκε αυτός ο νόμος ώστε κάθε κόμμα που γίνεται κυβέρνηση να μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς τον έλεγχο των άλλων κομμάτων.

  Εμένα η αίσθηση που μου δίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ο ψεύτης και ο ηλίθιος. Το μεν ΠΑΣΟΚ ναι με να έχει κάνει κάποια έργα, αλλά να έχει βγάλει τα άπειρα λεφτά από μίζες, η δε ΝΔ όπως απέδειξε πολλάκις να είναι άχρηστη στο να διαχειριστεί μια κρίση.

  Τώρα όντως και για μένα τα μικρότερα κόμματα είναι ένα ερωτηματικό. Το να βγει κάποιο και να τα <> με την μαμά αμερική το βρίσκω χλωμό. Το πιο πιθανό είναι να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή. Αλλά και πάλι, η περίπτωση της αυτοδυναμίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

  Τέλος για το ερώτημά σου αυτό καθ’αυτό θα συμφωνήσω ότι το να έρχεται κάποιος που έχει πάνω από 10 χρόνια να ζήσει σ’αυτή τη χώρα για να ψηφίσει είναι λίγο τραγικό, όπως και κάποιος άλλος που ζει 20 και 30 χρόνια εδώ να μην μπορεί να ψηφίσει. Όπως όμως όλα, σχετικά με τις εκλογές, είναι ένα θέατρο.

  Πάντως δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, εμένα αυτές οι εκλογές μου φαίνονται οι πιο τραγελαφικές που έχω ζήσει. Λες και η χώρα είναι κατάστημα και <>, πάρε κόσμε, για να με ψηφίσεις. Βρε ουστ…

 2. Βασικά το μόνο ξεκάθαρα θετικό που μπορώ να πιστώσω στην τωρινή κυβέρνηση είναι η διαχείριση της κατάσταση σχετικά με το δημοψήφισμα της Κύπρου, όπου απεγκλωβίστηκε από μια περίεργη κατάσταση χωρίς απώλειες και με συγκεκριμένα κέρδη.
  Το ξεκάθαρα αρνητικό είναι οι αδυναμία της να αναλάβει τις ευθύνες (και κατ’ επέκταση να κάνει καλύτερη διαχείριση) της σε πολλά και καίρια ζητήματα. Τελικά, αφού φταίνε οι προηγούμενοι, οι αόρατοι εχθροί, ο πράσινος δάχτυλος, για πιο πράγμα θα πρέπει να κριθούν;
  Για το ΠΑΣΟΚ αφού καθάρισε ο Παπανδρέου το εσωκομματικό τοπίο, επανέφερε τους ρόκερ (παρεπιπτόντως είχα φτάσει στο μέγιστο φρίξιμο με τη φράση «σκληρό ροκ», ο Στάθης το είχε σχολιάσει πολύ εύστοχο) και ευαγγελίζεται μια μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης.
  Για πασοκ και ΝΔ αναφέρω κάποια πράγματα στο

  http://kapoiospetros.wordpress.com/2007/07/14/%ce%97-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%a3%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1%cf%82/ .

  Τα μικρότερα κόμματα ενώ έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία δείχνουν αδυναμία να συμμετέχουν σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων, πέρα της διαμαρτυρίας σε κάθε ζητημα και με συγκεκριμένη προσέγγιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και έχει αλλάξει πρέπει να περάσει μια 4ετία ακόμα για να πετάξει πλήρως την ταμπέλα του συγκοινωνούντος δοχείου του ΠΑΣΟΚ. Η Δημοκρατική Αναγέννηση μοιάζει με κατασκεύασμα, ως ανάχωμα στον Καρατζαφέρη ή μέρος ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το ΛΑΟΣ με τις ψηφοθηρικές προσεγγίσεις τύπου Σαρρή και Χρυσανθακόπουλο χάνει εν μέρει το άλλοθι του κάτι δήθεν διαφορετικού από τη λαϊκή δέξια (όρος όχι κατ’ ανάγκη αρνητικά φορτισμένος). Για το ΚΚΕ το γουστάρω και το αντιπαθώ και σε ιδεολογικό και σε συναισθηματικό επίπεδο οπότε δε θα κάνω περαιτέρω σχόλιο.
  Δημήτρη με μπερδεύεις πάντως, λινκ στην αναξιοπιστία με γαλάζιο φόντο; 😉

 3. Σχετικά με το ποιοί θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου συμφωνώ απόλυτα ότι θα πρέπει να έχουν όσοι διαμένουν εδώ, άντε και οι μετανάστες πρώτης γενιάς. Μέχρι εκεί… Δε μπορεί να έρθει το αμερικανάκι που ο παππόυς του ήταν Έλληνας να καθορίσει πως θα ζήσω εγώ στη χώρα μου, όταν η ιδέα του για την Ελλάδα περιορίζεται στα νησιά και στο σουβλάκι. Να το επεκτείνω λίγο ακόμα, κατά τη γνώμη δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να εχουν μόνο όσοι φορολογούνται στην Ελλάδα. Δε μπορεί ρε φίλε να έρχεσαι να ψηφίζεις ποιοός θα διαζειριστεί τους φόρους που πληρώνω κάθε χρόνο και μετά να την αράζεις στη Γερμανία αραχτός και λάιτ. Γιατί λεφτά που δεν πληρώνεις εσύ, αδιαφορείς ποιός και πως θα τα διαχειριστούν. Κατανοώ ότι τα πολιτικά δικαιώματα είναι ένας πολύ σημαντικός δεσμός με τη χώρα για τους μετανάστες, αλλά εμείς εδώ βιώνουμε τις πολιτικές επιλογές της καθε κυβέρνησης ενώ αυτοί επιστρέφουν στη χώρα που διαμένουν.
  Να σημειώσω μόνο ότι στην επόμενη τετραετία θα δείτε νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που δυστυχώς θα διευρύνει αντί να στενεύει τον αριθμό ομογενών ψηφοφόρων. Το είπε ο Καραμανλής στην Αυστραλία και νομίζω ότι συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.
  Σχετικά με τις εκλογές, δε θα μπώ στον κόπο να συγκρίνω την οκταετία Σημίτη με την τετραετία καραμανλή (το μικρό είναι σκόπιμο, αντικατοπτρίζει το πολιτικό του μέγεθος). Ο Σημίτης μαζί με ένα μικρό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ πήγαν την Ελλάδα μπροστά την έκαναν Ευρωπαική χώρα κατ’ουσίαν και όχι κατ’όνομα. Τα τελευταία 3 χρόνια η Ελλάδα δυστυχώς ξαναέγινε Βαλκάνια. Είναι τρομακτικό το πόσο μπορεί να αλλάξει η φιλοσοφία μιας χώρας μέσα σε λίγα χρόνια…
  Σχετικά με τα μικρά κόμματα, ο Σκανδαλίδης έφτιαξε ένα νόμο που ευνοεί τις συνεργασιες προεκλογικά και μετεκλογικά. Τα μικρά κόμματα αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν κάτι τέτοιο, να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτής της χώρας. Παραμένουν κόμματα διαμαρτυρίας. Σκεφτόμουν να ψηφίσω συνασπισμό, αλλά αρνούμαι να ψηφίσω κόμματα που αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πραγματικότητας και αρκούνται σε ανένδοτους αγώνες κατά πάντων. Συμφωνώ με αρκετές απόψεις τους αλλά το ΠΑΣΟΚ (που το λοιδορούν μονίμως) τους έδωσε μια ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτού του τόπου. γιατί την πετάν στα σκουπίδια; μάλλον γιατί προτιμούν το ρόλο του μονίμως διαμαρτυρόμενου, παρά του διαμορφωτή της πραγματικότητας. Κι αυτό λυπάμαι αλλά δεν αξίζει στη Αριστερά. Η Αριστερά οφείλει α συμβάλλει στη διαμόρφωση του αύριο και όχι να περιοριστεί στο ρόλο του γραφικού διαμαρτυρόμενου. Κρίμα δεν είναι κύριε Αλαβάνε; (η Αλέκα δεν πιάνεται, μιλάμε για σοβαρή Αριστερά όχι για ανθρώπους που έχουν μείνει στην πρό χούντας εποχή…).

 4. Πιάσαμε γενικότερη πολιτική συζήτηση, οπότε καταθέτω και εγώ την άποψη μου. Το βασικότερο πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι δεν είχε κάποια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και αρκέστηκε στην διακριτική διαχείριση καταστάσεων. Σκάνδαλα και ελαττώματα έχουν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά τελικά σε 5-10 χρόνια τι θα μπορούμε να πούμε ότι άφησε αυτή η κυβέρνηση σαν κληρονομιά ή έργο; Φοβάμαι ελάχιστα.

  Διαφωνώ με αυτό που λες Πέτρο, η στάση της κυβέρνησης σχετικά με το δημοψήφισμα της Κύπρου ήταν απλά να μην πάρει ξεκάθαρη θέση και να πετάξει το μπαλάκι στον Παπαδόπουλο. Αυτή η αντίληψη διαχείρισης κρίσεων ήταν χαρακτηριστική καθ’ολη την 4τραετοία

  Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ δεν μας έχει δείξει ποια θα είναι η πολιτική του αν εκλεγεί. Είναι λυπηρό ότι προεκλογικά ακολουθεί την πολιτική της ΝΔ το 2004, που για να εκλεγεί υποσχόταν τα πάντα στους πάντες. Συμφωνώ μαζί σου Άρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβάλει ουσιαστικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, όμως γνωρίζω ότι σε χαμηλότερο επίπεδο υποστηρίζει πολλές πρωτοβουλίες που συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων (πχ. Υποστήριξη μεταναστών, μαθήματα Ελληνικών, κτλ..). Το ΚΚΕ ακολουθεί μια δογματική αντιμετώπιση των προβλημάτων η οποία καταλήγει σχεδόν πάντα ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός. Με αυτόν τον τρόπο δεν συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτική συζήτηση.

 5. Νομίζω συνταρακτικά είναι τα νέα στο http://athens.indymedia.org/ στο άρθρο <>.

  Ξεπουλιέται γη για να χτιστούν τεράστια τουριστικά οικοδομήματα. Όλα λοιπόν στο βωμό της ανάπτυξης;!…

 6. Paides,
  Den xerw poios apo tous dyo einai kalyteros, alla vlepw mia Pasoko-kentriki diathesi sta sxolia sas.

  Thymizw gia Pasok:
  11 xronia kyvernisi me (kapoia apo ta kala) erga pou anefere o dimitris. Giati i egnatia eprepe na teleiwsei kai den teleiwse, to El. Venizelos argise, kai tin Olympiada, tin organwse o Simitis, alla to evale sta podia, 7 mines prin tin enarxi kai otan olos o planitis mas loidwrouse oti den ehoume kanei tipota. To pasok, ontws voithise stin entaxi tis Kyprou, alla PRIN AKOMA mpei, tin odigise o idios o Papandreou sti Loukerni, opou i politiki twn Papadopoulou – Karamanli (lew mprosta NAI kai apo pisw tous xamolaw olous gia OXI) emena mou arese. Thymizw oti to Eyrwpaiko Kektimeno tis Kyprou den provlepotan sto sxedio ANAN. Diladi, an oi Kyprioi psifizan NAI, ginotan neo kratos kai ara kaneis den leei me sigouria oti tha empene stin EU.
  Thymizw omws kai kapoia alla pragmata gia to PASOK, pou den anaferthikan…
  a) Epi Simiti kai Pasok, MPIKE TOURKIKI SIMAIA SE ELLINIKO EDAFOS (Imia)
  b) Xrimatistirio me ton Prothypourgo na leei «As prosehate»
  c) Samina me 80 nekrous kai xekathares eythynes tou Ypourgou Naytilias (to ploio den eihe adeia kai eihe yperarithmous epivates se kathimerini vasi)
  d) Mipws xehname to lewforeio me ton Alvano pou to EPITYHIMENO ypourgeio dimosias taxis protimise na steilei stin Alvania kai eihe ws apotelesma na skotwthei enas Ellinas???
  e) Pote epi PASOK den paraitithike kaneis i den ekdiwxthike kaneis

  thymizw gia ND: 3,5 hronia kyvernisis. Den tis etyhan polla dyskola (diladi eyrwzwnes, ktl ktl) alla sto thema tis Kyprou epanalamvanw ta pige kala. Stin olympiada ta pige kala, alla kapoios tha pei oti eihan organothei apo to Pasok. Ediwxe 2-3 typous pou vrethike oti kataspatalousan, alla taytohrona fainetai oti prospathisan ta stelehi tis na fane osa den mporousan na fane tosa hronia.
  Gia mena to megalo provlima tis ND itan oti den katafere na epivalei tis metarrythmiseis stin paideia. To panepistimio prepei na allaxei, ta sxolia to idio. Sta meion tou Karamanli gia mena kai to vivlio tis istorias. Gia tis fwties, proswpika den ehei kamia politiki eythyni i kyvernisi, akrivws giati otan eheis 10 pyrkagies na anavoun taytohrona stis 4 TA XIMERWMATA me 40 vathmous kai 8 mpofor, kai enw idi kaigetai i ellada, pws na sviseis kai ti na sviseis. Eythyni tis tha einai an den anadaswthoun (POU DEN THA ANADASWThOUN)

  DIAFWNW plirws me to oti i Ellada itan to 2004 eyrwpaiki xwra kai twra einai valkaniki… Douleva se ypourgeio kai xerw ti ladwma epefte kai tote kai twra, oxi giati oi kyvernites einai idioi, alla giati o kosmos einai panta o idios.
  File mou, valkaniki hwra tha eimaste panta, otan o kathe Nomarxis kai Dimarxos tha vgainoun stin tilewrasi kai tha lene «Pou einai to kratos na svisei ti fwtia?» Giati to kratos einai aytoi oi idioi alla ti na leme twra…

  Sxetika me ta loipa kommata. Kritiki mono ek tou asfalous.

  symfwnw me tin apopsi peri tou poioi prepei na psifizoun

 7. Χαίρομαι που ξεκίνησε να κυλά αυτή η συζήτηση, σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις.

  Συμφωνώ με moucd για τα λευκά και για την αυτοδυναμία, κι εγώ υποστηρίζω απλή αναλογική. Συμφωνώ και για τον ψεύτη και τον ηλίθιο, το σημερινό ΠΑΣΟΚ απέχει από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.

  Πέτρο, θα διαφωνήσω ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά το δημοψήφισμα της Κύπρου, το δεν παίρνω θέση και κάθομαι στη βίλλα μου στη Γλυφάδα δεν είναι διαχείριση (για να μην πιάσω το θέμα ότι θα έπρεπε να ηγούμαστε, όπως στο Ελσίνκι, και όχι απλά να διαχειριζόμαστε). Θα συμφωνήσω ότι τα ρίχνουν όλα στους άλλους, και θα συμφωνήσω στην απογοήτευση από τα μικρά κόμματα, που στοχεύουν στον γκρινιάρη και στον γραφικό.

  Με τον Άρη συμφωνώ (όπως γράφω και πιο πάνω) για το ποιος πρέπει να ψηφίζει, και το κάνω πράξη σε αυτές τις εκλογές (άσχετα που δεν μπορώ να κατεβώ να ψηφίσω και για προσωπικούς λόγους).

  Όσο για τον katerpilar: συμφωνώ ότι τα έργα άργησαν, αλλά σε ρωτώ αν για σένα μετρά το ότι έγιναν ή το ότι άργησαν, καθώς και αν πιστεύεις ότι ήταν εύκολο να γίνουν όλα στην εντέλεια (σε υπουργείο δουλεύεις και γνωρίζεις πως δουλεύουν τα πράγματα). Αντιπαραθέτω για παράδειγμα την λιματολάσπη της ψυττάλειας, για να συγκρίνεις αποδοτικότητα στα μεγάλα έργα.

 8. Geia sou kai pali file,

  Δεν μπορώ να συγκρίνω μία κυβέρνηση 3,5 ετών με μία έντεκα…
  Δες για παραδειγμα αυτό που σου έγραψα για το λεωφορείο με το αλβανό. Την πρώτη φορά η κυβέρνηση τα θαλάσσωσε. Μετά τα πήγε καλύτερα.
  Όσο για το τι μετρά για μένα, μετράει ο καθένας να τηρεί το λόγο του. Για αποδοτικότητα, να θυμίσω την δυτική είσοδο της πόλης και τον δρόμο που δεν οδηγούσε πουθενά για 2 χρόνια! Εργο Μπατατούδη ήταν, και ο Βενιζέλος τον κάλυψε.

  Αυτά,
  Ο κόσμος αποφάσισε, σε 4 χρόνια οι συγκρίσεις θα είναι πιο δίκαιες.

 9. Για τα Ίμια η άποψή μου είναι λίγο ακραία:
  Καλά έκανε ο Σημίτης και ηρέμησε τα πράγματα. Οι Τούρκοι στρατηγοί για εσωτερικούς λόγους δεν θα τους χάλαγε μια μικρο-σύρραξη. Τους λαούς όμως (και μιλώ και για τις δυο πλευρές) δεν τους συνέφερε (ποτέ δεν τους συμφέρει εξάλλου) ο πόλεμος. Πόσο μάλλον για μια βραχονησίδα. Θα ήταν το ανέκδοτο του αιώνα… Άσε που θα είχαμε μια μεγάλη στιγμή αλήθειας όταν θα έβλεπες ποιοι θα έμεναν για να πολεμήσουν και ποιοι θα την έκαναν για παρίσια κλπ με τα κονέ του μπαμπά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s