Άρθρο 16

Γενικά ποτέ δεν κατάλαβα την υστερία με το άρθρο 16. Πολύς κόσμος αντιδρά ως αν η νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα σημαίνει μετατροπή των Δημοσίων σε ιδιωτικά. Είμαστε η μοναδική χώρα με αυτό το φοβικό σύνδρομο. Η παρούσα κατάσταση (στα μάτια μου) έχει ως εξής:

 1. αυτή τη στιγμή κάποιοι επιχειρηματίες λύνουν το πρόβλημα παρακάμπτωντας το νόμο, με την τακτική «3 χρόνια Ελλάδα, 1 Αγγλία και πτυχίο από το αγγλικό πανεπιστήμιο»
 2. όσοι τα έχουν πηγαίνουν έξω (κυρίως Αγγλία και γενικά Ευρώπη), αποκτώντας και την εικόνα της άλλης νοοτροπίας και τρόπου ζωής (κάτι που θεωρώ πολύτιμο μάθημα)
 3. κάποιοι άλλοι για ευκολία πηγαίνουν Βαλκάνια και είτε τελειώνουν εκεί (τελικά πιστεύω το κουστούμι τους βγαίνει ακριβότερο από ότι περίμεναν), είτε βρίσκουν τρόπο να επιστρέψουν με μεταγραφή
 4. αυτοί που τα έχουν χοντρά, πάνε Αμερική
 5. όλοι οι υπόλοιποι στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια/τει

Προβλέπω ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν. Η μετακίνηση μεταξύ των παραπάνω 5 ομάδων που θα προκύψει είναι η εξής:

 • Οι ομάδες 1 & 3 θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό, προτιμώντας αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστήμια, και για λόγους οικονομικούς, και για το λόγο ότι πλέον η αίγλη του πτυχίου από το εξωτερικό έχει ξεφτύσει
 • Σε μικρότερο βαθμό θα πληγεί η ομάδα 2, ενώ σχεδόν καθόλου η ομάδες 4 & 5

Κέρδη για τη χώρα:

 1. οικονομικά: εξοικονόμηση συναλλάγματος, βελτίωση ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών (μειώνουμε τις εισαγωγές λόγω ελλήνων φοιτητών που δεν φεύγουν και αυξάνουμε τις εισαγωγές λόγω ξένων φοιτητών που πιθανώς θα έρθουν στα αγγλόφωνα τμήματα), ενίσχυση εθνικής οικονομίας (φορολογία των ιδιωτικών πανεπιστημίων)
 2. εργασιακά: δημιουργία θέσεων εργασίας (και σε επίπεδο διδακτικό, και σε επίπεδο υποστηρικτικό)

Αυτό που σίγουρα δεν θα γίνει είναι να αναγκάσει ο ανταγωνισμός τα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιωθούν (σαν να λέμε ότι τα ταξί ανάγκασαν τον ΟΑΣΘ να βελτιωθεί, ή οι ιδιωτικές κλινικές τα δημόσια νοσοκομεία).

Αφορμή για το παραπάνω κείμενο είναι άρθρο στο τριμηνιαίο οικονομικό δελτίο της AlphaBank (τεύχος 102 – Ιούλιος 2007) που υποστηρίζει την εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια για αυτούς με υψηλά εισοδήματα, κάτι που θεωρώ ανέκδοτο, όταν δεν μπορούμε ούτε το άρθρο 16 να αλλάξουμε.

PS Ο φίλος μου ο Πέρτος μου υπενθύμισε πως έχω γράψει κάτι παρόμοιο πριν από κάποιους μήνες…

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Άρθρο 16”

 1. Αν τα ιδιωτικα πανεπιστημια λειτουργησουν σε εκπαιδευτικο πλαισιο και οχι σε εμπορικο, καλως να γινουν.

  το θεμα ειναι ποιος θα βαλει αυτο το πλαισιο και ποιος θα το ελεγξει.

 2. Μητσο το θέμα είναι γιατι κανεις δε συζηταει πως θα βελτιωσει το δημοσιο πανεπιστήμιο
  Και κάποιοι θέλουν τεχνηέντως να περνάει η άποψη ότι αν επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως δια μαγείας θα βελτιωθούν και τα δημόσια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s