Βιοκαύσιμα

Η ΕΕ διερευνά το ενδεχόμενο να αλλάξει την πολιτική της για τα βιοκαύσιμα, με αφορμή επιστολή που έστειλαν 17 ΜΚΟ.

Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την αλλαγή: τα βιοκαύσιμα παράγουν CO2 όπως και τα ορυκτά καύσιμα, και υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν τροπικά δάση και να αυξηθούν οι τιμες των τροφίμων σαν συνέπεια της καλλιέργειας φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η Βραζιλία είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στην παραγωγή βιοκαυσίμων, αλλά το μόνο πλεονέκτημα της αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα είναι η απεξάρτηση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Powered by ScribeFire.

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Βιοκαύσιμα”

 1. Βασικά είναι θέμα ισορροπίας.

  Μπορεί να βοηθήσει κάποιους αγρότες με την έννοια της απασχόλησης, ενω πιστεύω ως προς την αύξηση των τιμών των τροφίμων τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

  Το μόνο που θα συμφωνήσω είναι ότι ο ορισμός υψηλών στοχων μπορεί να μην αντιστοιχεί σε σημείο ισορροπίας και εκεί δημιουργούνται προβλήματα.

  Επίσης υπάρχουν και εμμεσα παραπλευρα οικονομικά οφέλη. Αντί να επιδοτείς τους αγρότες μέσω της ΚΑΠ για να προστατευσεις το αγροτικό εισόδημα τους στρεφεις προς αποδοτικότερες είναι οικονομικά καλλιέργειες καλλιέργειες. Μία από αυτές είναι και οι πρώτες ύλες των βιοκαυσίμων.

  Πιστεύω ότι τα βιοκαύσιμα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με άλλες τεχνολογίες, όπως τα fuel cells (στο επίπεδο της εφαρμογής πια όπως έχει ξεκινήσει να συμβαίνει στα αυτοκίνητα και όχι μόνο), και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και η προσπάθεια για πιο φιλικά στο περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Και εκεί είναι το πρόβλημα ότι όταν ορίζεις στόχους για τα βιοκαύσιμα ενδεχομένως να περιορίζεις άλλες κατευθύνσεις, αποδοτικότερες περιββαλλοντικά, να αναπτυχθούν.

  Επίσης με τα βιοαύσιμα περιορίζεται μόνο εν μέρει εξάρτηση από το πετρέλαιο μια και, απ’όσο ξέρω, αυτά αναγκαστικά μπορούν να είναι μόνο ένα χαμηλό ποσοστό της βενζίνης που βάζουμε στο αυτοκίνητο.

  Καταλήγω, λοιπόν, ότι τα βιοκαύσιμα είναι μια διαθέσιμη λύση, η οποία θα πρέπει να επιλεχθεί, όχι όμως και να πριμοδοτηθεί σε βάρος άλλων , ενδεχομένως και αποδοτικότερων λύσεων.

 2. Νομίζω ότι η περίπτωση των βιοκαυσίμων είναι χαρακτηριστική των καταστροφικών αποτελεσμάτων της υιοθέτησης μιας πολιτικής χωρίς ενδελεχή μελέτη των επιπτώσεων. όχι μόνο η ενθάρυνση καλλιέργιας ενεργεικών φυτών οδηγεί σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων για να δημιουργηθούν νέες καλλιέργιες, αλλά οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν στα ύψη. Κι αν νιώθουμε εμείς τις συνέπειες αυτής της ανόδου, φανταστείτε τα καταστροφικά της αποτελέσματα στον τρίτο κόσμο. Και τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα..
  πέρα από αυτό, κι άλλες τεχνολογίες στις οποίες έχουν επενδυθεί πολλά (πχ αιολική ενέργεια) δεν έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσμάτικές και μπορούν να λειτουργήσουν μόνο βοηθητικά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ νησιά). Και το δυστήχημα είναι ότι επενδύονται συνεχώς τεράστια ποσά για έρευνα σε μορφές παραγωγής ενέργειας που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να παν πολύ παραπέρα (αντε να φτιάξουμε πιο αποτελεσματικές ανεμογεννήτριες), ενώ εδώ χρειαζόμαστε άμεσα ριζικές αλλαγές στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Βιοκαύσιμα, αιολικά κλπ είναι απλά με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. αν δεν υπάρξουν ρυξικέλευθες αλλαγές στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα σύντομα, θα δείτε το πετρέλαιο στα 200 και τους αραβες δισεκατομυριούχους να αγοράζουν ότι πετάει κι ότι κολυμπάει και να γίνονται οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.
  Κι αυτό που με κάνει να απορώ είναι το κατά πόσο όντως δεν υπάρχουν πρωτοποριακές προτάσεις ή τα οργανωμένα συμφέροντα που πλουτίζουν από την υπάρχουσα κατάσταση δεν αφήνουν αυτές τις ιδέες να αναπτυχθούν και να αποδώσουν. Και φυσικά έχετε καταλάβει ότι κατευθυνόμαστε ταχύτατα σε μια νέα πηρυνική εποχή. Τα Μέσα δημιουργίας συνέναισης (κατά Τσόμσκι) έχουν ήδη αρχίζουν να φτιάχνουν κλίμα… Άρα μας χωρίζουν λίγα από τον αντιδραστήρα της γειτονιάς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s