Τελευταίες εξελίξεις

Είχα καιρό να γράψω, οπότε ήρθαν μαζεμένα:

Ο Φιντέλ παραιτείται και στη θέση του μπαίνει ο αδερφός του, Ραούλ. Θεωρώ το γεγονός απαράδεκτο, σαν να μην υπάρχουν άλλοι ηγέτες στην χώρα. Δίκιο είχε ο Θεοδωράκης που τον αποκάλεσε «μονάρχη», κι ας είναι φίλος του (τον οποίο Θεοδωράκη κατά τα άλλα θεωρώ σπουδαίο σαν συνθέτη αλλά όχι τόσο σαν άνθρωπο). Ο Φιντέλ στο μεταξύ μου θυμίζει λίγο τον Ανδρέα: μεγάλος πολιτικός ηγέτης στα νιάτα του, στην πορεία φαίνεται να έχασε τον δρόμο και έκανε αρκετές μαλακίες (φίλος που πήγε πρόσφατα στην Κούβα μου περιέγραψε τραγικές καταστάσεις). Φημολογείται επίσης ότι ίσως η Αμερική άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει από το ’62.

Ο Πούτιν συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό στα ΜΜΕ στη χώρα του, αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα (πέρα από λόγια φυσικά) γιατί η Ρωσία έχει τεράστιο στρατό και αποθέματα πετρελαίου/φυσικού αερίου. Αλλά τι να λέμε τώρα, εδώ οι 27 δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το Κόσοβο.

Στο Σκοπιανό περιμένω να δω τι θα γίνει. Είμαι αντίθετος με τα συλλαλητήρια που θέλει ο Άνθιμος (γιατί στην μάζα πλασάρονται πιο εύκολα ακραία συνθήματα, ενώ ο καθένας μόνος του ίσως και να σκεφτεί με λίγο περισσότερη σύνεση), αλλά υπέρ ψηφίσματος σε Βουλή. Για το δημοψήφισμα ταλαντεύομαι, κλίνοντας προς το ναι. Φυσικά ο Καραμανλής χαίρεται γιατί έτσι σιγά-σιγά θα ξεχαστεί ο Ζαχόπουλος και η Siemens.

Α, και την συμπάθειά μου στην κα Γιαννάκου, την οποία ως πολιτικό δεν συμπάθησα, αλλά κρίμα είναι η γυναίκα…

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Τελευταίες εξελίξεις”

 1. Φίλε δε νομίζω ότι εχεις δίκιο για τη Ρωσία. Αυτο που χρειαζόταν η Ρωσία όταν ανέλαβε ο Πούτιν ήταν κάποιος που να τη βγάλει από την απόλυτη ένδεια, να σταματήσει το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, να δώσει στο λαό λίγο ψωμί και να τους ξαναδώσει αξιοπρέπεια. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν ήταν προτεραιότητα.
  Μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης Πούτιν οι Ρώσοι απέκτησαν και πάλι έλεγχο του εθνικού τους πλούτου, έγιναν και παλι μεγάλοι παίχτες στο διεθνές περιβάλλον κι έχουν πιάσει και την Ευρώπη από τα … στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα το βιοτικό τους επίπεδο ανέβηκε και ανέκτησαν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.
  Φυσικά ο Πούτιν δεν είναι κανένας άγιος, ούτε κανένας μεγάλος δημοκράτης. Αλλά νομίζω ότι η κριτική που του ασκείται είναι λίγο εκ του πονηρού. Πρωτόν διότι εξελέγη δημοκρατικα (ελπίζω να μην αμφισβητείται αυτό από χώρες που ο πρόεδρος τους εξελέγη με νοθεία και δεν άνοιξε ρουθούνι…). Και επανεξελέγη.
  Δεύτερον επειδή αυτό που ενοχλέι στη Ρωσία του Πούτιν ήταν ότι διακόπηκε το πάρτυ της Δύσης με τον εθνικό πλούτο της χώρας.
  Δηλαδή η έλλειψη δημοκρατίας ήταν το πρόβλημα της Ρωσίας; η έλλειψη ελευθερίας του λόγου; ή ότι οι Ρώσοι ζούσαν μέσα στην απόλυτη ένδεια με τον εθνικό τους πλούτο να το λυμαίνονται ξένα συμφέροντα και τοπικές μαφίες;
  Ο Πόυτιν τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν απαραίτητος. Κι έκανε ένα πολύ μεγάλο έργο βγάζονταςμια τεράστια χώρα από το περιθώριο και τοποθετώντας την και πάλι στο κέντρο της διεθνούς σκηνής. Η ελευθέρία του λόγου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα έπονται και θα ακολουθήσουν όταν και οι Ρώσοι ωριμάσουν περισσότερο. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία δημοκρατική παράδοση, πέρασε κατευθείαν από τη βασιλεία στη δικτατορία του προλεταριάτου και η πρώτη περίοδος δημοκρατίας ήταν επί Γιέλτσιν. Και η δημοκρατία θέλει και μια στοιχειώδη παράδοση για να λειτουργήσει ουσιαστικά. θα έρθει κι αυτο.
  Θα πρότεινα επίσης να διαβάζεις τη στήλη γεύση από Μόσχα καθε βδομάδα στην ελευθεροτυπία. δίνει μια πολυ διαφορετική εικόνα της ρωσίας από αυτή που προβάλλεται συνήθως… Διάβασε τη λίγο αναδρομικά θα δεις τι εννοώ.

 2. Μήτσο, θα διαφωνίσω λίγο στην κριτική σου στο Θεοδωράκη. βεβαίως είναι η γνώμη σου και είναι σεβαστή, αλλά πραγματικά δεν θυμάμαι ο Θεοδωράκης να έκανε ποτέ κάτι που να προκάλεσε την κοινωνία. Σκέψου ότι είναι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ παγκοσμίου φήμης όνομα στην Ελλάδα, και δεν έχει ακουστεί ούτε μία φορά κάτι για κασέ και προσωπικές απολαβές, ή για προσπάθεια να βολέψει κολλητούς σε Μέγαρα μουσικής, υπουργεία κτλ κτλ.
  Έχει τις απόψεις του και τα κότσια να τις λέει. Σωστές ή όχι, οφείλουμε να τις σεβαστούμε (όχι να υιοθετήσουμε), όπως οφείλουμε να ακούμε κάπως πιο προσεχτικά όλους τους πολίτες που έχουν πραγματικά προσφέρει στη χώρα.
  Φτωχή προσωπική άποψη.

 3. Άρη, δεν έχεις άδικο ότι η Ρωσία βρισκόταν σε χειρότερη κατάσταση πριν τον Πούτιν από ότι μετά. Ιστορικά συνήθως τα απολυταρχικά καθεστώτα (ακόμα και η Χούντα στην Ελλάδα) η αλήθεια είναι ότι φέρνουν οικονομική ανάπτυξη. Έχεις επίσης δίκιο ότι η Ρωσία δεν έχει μεγάλο παρελθόν σε δημοκρατία, ελευθερία λόγου κλπ. Θα συμπληρώσω εγώ ότι υπάρχουν στον κόσμο πολύ χειρότερα καθεστώτα από του Πούτιν, για τα οποία επίσης δεν κουνάμε δαχτυλάκι. Τέλος συμφωνώ ότι και οι Αμερικάνοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

  Τα σημεία του σχόλιού σου στα οποία διαφωνώ είναι τα εξής: 1) Η λογοκρισία δεν ήταν απαραίτητη για την σταθερότητα/ανάπτυξη. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. 2) Θεωρώ τα ανθρώπινα δικαιώματα σημαντικότερα από την ανάπτυξη. Και θεωρώ επικίνδυνο τον πιθανό σχηματισμό στο μυαλό των Ρώσων πολιτών του συσχετισμού «όταν είχαμε ελευθερίες όλα πήγαν κατά διαόλου, ενώ τώρα με την καταπίεση όλα βελτιώνονται, άρα είναι καλό πράγμα η καταπίεση». 3) Επίσης μεταξύ του να ανήκει ένας εθνικός κολοσσός (π.χ. Gasprom) σε έναν Ρώσο μεγιστάνα δεν είναι τόσο καλύτερο από το να ανήκει σε έναν Αμερικάνο/ Γιαπωνέζο/ Άραβα μεγιστάνα. Για τον απλό πολίτη (πέρα από την εθνική περιφάνεια ίσως) εντέλει είναι το ίδιο. 4) Τέλος, μια κριτική εκ του πονηρού δεν είναι κατ’ ανάγκη λανθασμένη. Αλλιώς θα είχε δικαίωμα να σχολιάζει μόνο η Μητέρα Τερέζα 🙂 Δηλαδή ναι μεν κάποιοι που τον κατακρίνουν πιθανώς να έχουν σκοπιμότητες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτά που του προσάπτουν είναι ψέματα.

  Ευχαριστώ για το σχόλιο, φυσικά…

 4. Θανάση, έχεις δίκιο ότι έχει κάνει πολλά σπουδαία πράγματα ο Θεοδωράκης. Κάπου είχα διαβάσει και διάφορα αρνητικά όμως, αν το βρω το link θα το ποστάρω εδώ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s