Οι ευθύνες του «καταλληλότερου»

Απόσπασμα από το «Κείμενο Διαλόγου για την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ 2010-2013»

Οι ρίζες του οικονομικού προβλήματος της χώρας είναι, ασφαλώς, βαθιές και ανάγονται στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το πελατειακό κράτος, η αναβλητικότητα, η απρονοησία, η σπατάλη, η διαφθορά, η υπερχρέωση, είναι διαχρονικά φαινόμενα για τα οποία φέρουν ευθύνη όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τα κόμματα (του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου) και τα συνδικάτα, οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες, ο καθένας κατά την αναλογία του.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το σημερινό πρόβλημα, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η οξύτατη κρίση που ζούμε, είναι η πιο επώδυνη συνέπεια της καθολικής κυβερνητικής αποτυχίας της Νέας Δημοκρατίας.

Πράγματι, παρά τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, από την ένταξη της χώρας στην Ο.Ν.Ε. έως και το 2007 το δημόσιο χρέος αυξανόταν κάθε χρόνο περίπου όσο και οι τόκοι που απαιτούνταν για την αποπληρωμή του και, επειδή το εθνικό εισόδημα αυξανόταν σταθερά, μειωνόταν αναλόγως η σχέση του χρέους προς το Α.Ε.Π. Έτσι η Ελλάδα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της με χαμηλό κόστος. Ωστόσο, την διετία 2008-2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσέθεσε στο χρέος 57 δισ. ευρώ, τρεις φορές περισσότερο από το συνηθισμένο όριο και χωρίς πλέον την ελάφρυνση από την αύξηση του εισοδήματος που έμεινε στάσιμο λόγω της ύφεσης. Αν για το 2008 υπήρχε η δικαιολογία της ενίσχυσης των τραπεζών λόγω της διεθνούς κρίσης, η εκτίναξη του χρέους το 2009 κατά 34 δισ. ευρώ έδωσε τη χαριστική βολή οδηγώντας σε υπερδανεισμό και υπερχρέωση μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Και, σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, το 2009 κατέρρευσαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (μείωση εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2008) καθιστώντας το όλο πρόβλημα κυριολεκτικά εκρηκτικό.

Επιπλέον, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι:

  • Η Νέα Δημοκρατία, στην διάρκεια των 6 χρόνων της διακυβέρνησής της, επιβάρυνε την χώρα με το μισό περίπου από το χρέος που σήμερα μας βαραίνει. Δανείστηκε περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια ευρώ (για την κεντρική κυβέρνηση και τους οργανισμούς) που αντιστοιχούν στο 44% του συνολικού χρέους της χώρας.
  • Το 2006, η κεντρική κυβέρνηση είχε ανάγκη να δανειστεί περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 5% του ΑΕΠ. Το ποσό ήταν ήδη μεγάλο, και παρόλα αυτά μόλις τρία χρόνια μετά, το 2009, η κεντρική κυβέρνηση χρειάστηκε τα τριπλάσια, δηλαδή περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 12,8 του ΑΕΠ! Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται οι δανειακές ανάγκες των δημοσίων οργανισμών.
  • Το 2004, το δημόσιο πλήρωνε για μισθούς περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2009, το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 27 δισεκατομμύρια. Κι αυτό, για τον απλό λόγο ότι στο διάστημα αυτό η Νέα Δημοκρατία επιδόθηκε σε όργιο προσλήψεων και παροχών σε πάσης φύσεως ημετέρους.

Χαρακτηριστικό είναι τι συνέβη ειδικά το 2009, εκλογική χρονιά, εν μέσω της διεθνούς κρίσης και ενώ η Νέα Δημοκρατία υποκριτικά ζητούσε υπευθυνότητα και σύνεση. Συγκεκριμένα:

  • Μέσα σε μια μόνο χρονιά, το 2009, η Νέα Δημοκρατία διπλασίασε τον δανεισμό για τις ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού. Πράγματι, οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 100% και διπλασιάστηκαν, από 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 έφτασαν τα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009.
  • Οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των δεξιώσεων, των επιπλώσεων και των πολυτελών ταξιδιών μελών του υπουργικού συμβουλίου) αυξήθηκαν το 2009 κατά 24,4%. Αντίθετα, οι δημόσιες επενδύσεις (δηλαδή οι παραγωγικές δαπάνες για την προκοπή του τόπου) μειώθηκαν κατά 1,3%.
  • Οι δαπάνες για μισθούς του δημοσίου αυξήθηκαν το 2009 κατά 11,2%.

Όλα αυτά σημαίνουν ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλώς ευθύνεται, αλλά προκάλεσε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Δεν ήταν άβουλοι αυτοί οι άνθρωποι, ήταν μοιραίοι. Και η απόδοση των ευθυνών σε αυτούς που είναι πραγματικά υπαίτιοι, όχι μόνο ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά και λειτουργεί ως υποθήκη ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθεί ποτέ παρόμοιο φαινόμενο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s