Ελεγχόμενη χρεοκοπία

Δεν ξέρω αν πρόκειται για άγνοια ή για κακόβουλη σκέψη. Μιλάω για όλους εκείνους που ήθελαν (και θέλουν) αυτή την περιβόητη «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Οκ, σύμφωνοι, περίπου 80% (εκτιμάται) των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι σε ξένα χέρια. Αυτό για τους αφελείς (ή κακόβουλους) ερμηνεύεται ως εξής: βαράμε κανόνι, και αρχίζουμε από την αρχή. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πρόκειται για την κλασική ελληνική κοντόφθαλμη θεώρηση «και αύριο βλέπουμε, έχει ο Θεός». Αγνοούν δηλαδή το προφανές: ποιος θα μας ξαναδανείσει αν το κάνουμε αυτό; Για μαλάκες τους έχουμε. Ξεχνάμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει έλλειμα 13%. Οκ, με το κανόνι παύουμε να πληρώνουμε φόρους για το χρέος, οπότε σε ένα βαθμό μειώνεται. Δεν παύει όμως να σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε κάθε 3-4 μήνες για να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία, εθνικούς εργολάβους κλπ. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς ξένος δεν θα μας ξανα-δάνειζε αν λέγαμε, «ε, ξέρετε κάτι, ευχαριστούμε για τα λεφτά που μας δώσατε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα δεν γουστάρουμε να σφίξουμε το ζωνάρι για να ξεπληρώσουμε, προτιμάμε να σβήσουμε τα χρέη και τέλος καλό, όλα καλά, φίλοι όπως πριν, έτσι; επί τι ευκαιρία, μήπως σας βρίσκονται μερικά δις που έχουμε ανάγκη; μην ανησυχείτε, θα σας τα επιστρέψουμε»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s