Σκιφάνι

Συναντώ όλο και περισσότερο κόσμο, κυρίως Έλληνες και Ιταλούς, που έχουν απογοητευτεί από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Θεωρούν ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι, όλοι τα παίρνουν, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό.

Αν και κατανοώ την παραπάνω θέση, διαφωνώ καθέτως για τους εξής λόγους:

  1. Δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Ναι, είναι πολλοί, μα όχι όλοι. Επομένως αξίζει μια προσπάθεια να ξεχωρίσουμε τους αθώους από τους ένοχους και να τους βοηθήσουμε να καθαρίσουν το τοπίο.
  2. Όλα τα εγκλήματα δεν είναι ίδια. Π.χ. μια ευνοϊκή μετάθεση στο στρατό για ένα προβληματικό παιδί ναρκωμανών γονέων δεν είναι το ίδιο με μια ευνοϊκή μετάθεση στο στρατό για τον γιο του Ζαγορίτη.
  3. Στο επιχείρημα «δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα, οπότε καλύτερα να μην τα ξέρω και στενοχωριέμαι» απαντώ «αν τα ξέρουμε ίσως και να αλλάξουμε κάτι, αν δεν τα ξέρουμε σίγουρα δεν θα αλλάξει τίποτα»

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατίας γνώσης και αλήθειας έχω γράψει αρκετά αρθράκια στην ελληνική Βικιπαίδεια. Με το παρόν άρθρο ξεκινώ μια προσπάθεια περιγραφής της Ιταλικής πολιτικής σκηνής (που είναι αρκετά χειρότερη από την ελληνική).

Ο Ρενάτο Σκιφάνι, γεννημένος στο Παλέρμο (Σικελία) είναι πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας και ανήκει στο κόμμα «Popolo della Libertà» του Μπερλουσκόνι. Το 2003 κατάφερε να περάσει νόμο (το γνωστό ως lodo Schifani) που προσέφερε ασυλία στον πρωθυπουργό (Μπερλουσκόνι) και 4 άλλους θεσμούς (πρόεδρος Δημοκρατίας, πρόεδροι των 2 κοινοβουλίων και πρόεδρος συνταγματικού δικαστηρίου), σε μια προσπάθεια να σώσει τον Μπερλουσκόνι από τις διάφορες δίκες εναντίον του για απάτη, διαφθορά, και σχέσεις με τη Μαφία. Ο νόμος αυτός την επόμενη χρονιά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Το ίδιο επιχειρήθηκε το 2008 με τον lodo Alfano, ο οποίος και πάλι την επόμενη χρονιά κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Ο ίδιος ο Σκιφάνι διατηρούσε επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις με (μετέπειτα) καταδικασμένους μαφιόζους, όπως οι Benny D’Agostino και Nino Mandalà. Όταν όμως ο δημοσιογράφος Marco Travaglio τόνισε αυτό το γεγονός σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Σκιφάνι κινήθηκε νομικά εναντίον του (και εναντίον της ΡΑΙ) για συκοφαντική δυσφήμιση. Πρόκειται για σύνηθη τακτική της ομάδας Μπερλουσκόνι, η προσπάθεια φήμωσης μέσω μυνήσεων ή μέσω αντι-συκοφαντίας με τη βοήθεια των ΜΜΕ υπό τον έλεγχο του Μπερλούσκα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s