Εκβιασμός ή ευθύνες;

Ακούω γύρω μου κόσμο να ουρλιάζει για το πόσο απαράδεκτη είναι η ανακοίνωση της πρόθεσης του Πρωθυπουργού ότι αν το ΠΑΣΟΚ «χάσει» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα πάει σε βουλευτικές. Άκουσα παρομοιώσεις με το «Καραμανλής ή τανκς», με το Λουδοβίκο 14ο κλπ.

Πριν από αυτή την ανακοίνωση άκουγα πολλούς (όχι κατ’ανάγκη τους ίδιους) να ουρλιάζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκτελεί την λαϊκή εντολή, ότι τα μέτρα που πήρε αυτό τον πρώτο χρόνο της κρίσης δεν έχουν καμία σχέση με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Δηλαδή ότι υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας, έλλειψη συνέπειας μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων.

Η δική μου όψη των πραγμάτων: ο Παπανδρέου αγανάκτησε με τη γκρίνια: τα κόμματα της Αριστεράς φωνάζουν αρλούμπες, ενώ ο κόσμος καίγεται. Η ΝΔ έβαλε τη φωτιά και τώρα κάνει μαθήματα πώς να τη σβήσεις (ο Σαμαράς υπόσχεται να μηδενίσει το έλλειμα σε 1.5 χρόνο), και είμαι σίγουρος πως ακούει γκρίνια και από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εισπράττουν άμεσα την αγανάκτηση εκείνων που άδικα πληρώνουν την κρίση. Οπότε δούλεψε σκληρά 1 χρόνο, σταθεροποίησε τον ασθενή, τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν, εισπράττουμε εύσημα από το εξωτερικό, και είπε: «Λοιπόν, εγώ ένα πρώτο συμμάζεμα το έκανα. Μπορώ να συνεχίσω πάνω-κάτω στην ίδια γραμμή. Αν δεν σας αρέσει δεν τρέχει τίποτα, φεύγω και καλή καρδιά». Τι δημοκρατικότερο από αυτό; Ουσιαστικά πιέζει από τη μια την αντιπολίτευση να σοβαρευτεί, και από την άλλη κάποια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν το λαϊκισμό και να εξηγήσουν κάποιες σκληρές αλήθειες στους ψηφοφόρους.

Και μια ιστοριούλα:

Είναι Σάββατο πρωί, τέλη Ιουλίου. Οι γονείς βάζουν τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και τους ανακοινώνουν ότι θα πάνε για σαββατοκύριακο στη θάλασσα. Τα παιδιά ενθουσιάζονται. 15χλμ αργότερα, η μηχανή βγάζει καπνούς. Τώρα είναι στην άκρη του δρόμου και περιμένουν την οδική βοήθεια, ενώ τα παιδάκια γκρινιάζουν «μπαμπά, μας υποσχέθηκες θάλασσα».

Είναι η σκηνή που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη δεύτερη κατηγορία να γκρινιάζει. Δεν έχει σημασία τι συναίβει στο μεταξύ. Εμείς θέλουμε αυτό που μας υποσχέθηκες!

Advertisements

20 σκέψεις σχετικά με το “Εκβιασμός ή ευθύνες;”

 1. Δημήτρη νομίζω ότι το άρθρο σου είναι τελείως άκυρο. Είναι βεβαίως η προσωπική σου άποψη, αλλά είναι πολύ biased.
  Εξηγούμαι.

  α) Θα θυμάσαι ότι και οι δύο πέρσυ λέγαμε ότι μία κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώνει το έργο για το οποίο εκλέχτηκε. Και κατηγορούσαμε γι’ αυτό τον Καραμανλή. Τώρα βέβαια όπως λες, το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι δεν κάνει τίπτοα από αυτά για τα οποία εκλέχτηκε. Αλλά, ας πούμε ότι τα βρήκε σκούρα και προσπαθεί να τα ισιώσει.

  β) Αν ο Καραμανλής πέρσυ είχε χάσει ήδη Ευρωεκλογές και ήξερε ότι θα τον έριχναν οι δικοί του (Παυλίδης κτλ) και ότι αν πάει σε εκλογές έχει σίγουρη ήττα και άρα Πούλο, αυτό που κάνει ο Παπανδρέου για ποιό λόγο το κάνει. Τι φοβάται; Ότι θα τον ρίξουν με 160 βουλευτέςΑν ήταν αίσθημα ευθύνης όπως το περιγράφεις εσύ, ας έκανε δημοψήφισμα πριν το μνημνόνιο.

 2. σόρρυ, δεν τέλειωσα. συνεχίζω:

  γ) Λες λοιπόν ότι έκανε ένα συμμάζεμα και είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΟ να την πουλέψει αν δεν τον θέλει ο κόσμος. Όχι ρε φίλε, δεν είναι έτσι. Έβαλε τη χώρα σε ένα λούκι για πολλά χρόνια. Πρέπει να κάτσει να τα υπομείνει, εκτός αν δημοκρατικά τον ρίξουν οι βουλευτές του. Αλλιώς είναι σαν να λέει ότι δε σέβεται την ετηνυγορία του κόσμου πέρσι.
  Αν θέλει να φύγει γιατί δεν μπορέι, καλώς, αλλά να φύγει χωρίς να είναι ξανά υποψήφιος. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να έχουμε εκλογές γιατί ο ένας βαρέθηκε κι άλλος είναι συναισθηματικά χαλασμένος. Κι αν είναι όπως λες τόσο σωστό αυτό που λέει, ας παραιτηθεί από τώρα.

  Τι σχέση έχουν οι δημοτικές εκλογές; Τι θα καταλάβεις δηλαδή αν πάρει 20% ο σγούρος και πάει δευτερο γύρο και τελικά εκλεγεί;;;

  Μήτσο, 30 χρόνια πολιτικός είναι, αυτά που τώρα του λένε, πέρσυ τα έλεγε αυτός.

 3. Κοίτα, στο ότι είμαι biased δεν χωράει συζήτηση. Γι’αυτό εξάλλου έχω και ανοιχτά τα σχόλια, για να το συζητάμε…

  Λοιπόν, σου απαντάω με τη σειρά:

  στο α) δεν κατάλαβα αν συμφωνείς ή διαφωνείς. εγώ αυτό που λέω είναι ότι δεν μπόρεσε να εκτελέσει το προεκλογικό πρόγραμμα γιατί προέκυψε η κρίση δανεισμού. ο καραμανλής δεν είχε κανένα εξωτερικό εμπόδιο για να κάνει την «επανίδρυση του κράτους»

  στο β) συμφωνώ μαζί σου, ότι με 160 βουλευτές δεν πρέπει να φοβάται. όπως λέει και ο πάγκαλος (που μέσα στις χοντράδες του, λέει πού-και-πού κάτι σωστό), και όπως έγραψα και παραπάνω, με τον τρόπο αυτό φέρνει τα άλλα κόμματα (και κάποιους δικούς του που γκρίνιαζαν) προ τον ευθυνών τους. ναι, θα μπορούσε να το παίξει κωστάκης, πολλά βαρύς και ασήκωτος, και να πει «κέρδισα εκλογές και κάνω ό,τι γουστάρω». νομίζω πως συμφωνείς όμως ότι δεν είναι αυτή η σωστή συμπεριφορά. επαναλαμβάνω, έσκασε η κρίση, προσέφερε τις πρώτες ανάγκες, και τώρα που ηρέμησαν κάπως τα πράγματα λέει «να το συζητήσουμε».

  γ) δεν καταλαβαίνω τι θα πρέπει «να υπομείνει». αυτοί δεν θα πάθουν τίποτα, θανάση. το πιο εύκολο θα είναι να παίζει playstation για τα επόμενα 3 χρόνια. μιλάς επίσης για σεβασμό της ετημυγορίας του λαού. εν τέλει πρέπει να αποφασίσουμε αν η ψήφος πάει στο/α πρόσωπο/α ή στο πρόγραμμα. αν πάει στο πρόσωπο, τότε θα πρέπει όλοι να βγάλουν το σκασμό για 4 χρόνια. αυτός είναι ο απόλυτος ηγέτης, κέρδισε τις εκλογές και κάνει ό,τι γουστάρει. αν πάει στο πρόγραμμα, τότε μόλις αλλάξουν οι συνθήκες πάμε σε εκλογές για να ψηφίσουμε νέο πρόγραμα για τα νέα προβλήματα. (προφανώς η απάντηση είναι κάπου στη μέση)

  τέλως, μου λες για το γενικό δείκτη μετά τη συνέντευξη. κατά τη γνώμη σου τι θα γινόταν αν πηγαίναμε σε δημοψήφισμα μέσα στη φουρτούνα, όπως ζητάς;

 4. Επίσης να σε ρωτήσω 2 πράγματα που μετά από τόσες συζητήσεις δεν έχω καταλάβει:
  1) ποιά λύση θα πρότεινες εσύ για την περυσινή κρίση;
  2) κι εγώ διαφωνώ με κάποιες από τις κινήσεις (π.χ. ανασχηματισμός), αλλά πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είναι καλός. εσύ δεν θεωρείς θετικά ένα μεγάλο αριθμό των μέτρων που έχουν πάρει; και σου απαριθμώ μερικά παραδείγματα:
  – απογραφή δημ. υπαλλήλων
  – όλες οι αποφάσεις στο opengov
  – ασφαλιστικό
  – χρεωμένα νοικοκυριά

 5. Εγώ Μήτσο διαφωνώ με πρόωρες εκλογές, γενικά, αλλά και ειδικότερα όταν γίνονται με έμμεσο εκβιασμό και ουσιαστικά με μηδενικό ρίσκο. Αλλά διαφωνούσα και πέρυσι με το πάλι μηδενικό ρίσκο του κουρασμένου Καραμανλή (μηδενικό γιατί θα έχανε σίγουρα, άρα ουσιαστικά παραιτήθηκε). Αλλά αυτός θυμίζω είχε ένα βουλευτή περιθώριο, άρα ουσιαστικά δεν είχε περιθώριο για τίποτα.

  Η άποψη μου είναι ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης μέχρι στιγμής είναι πολύ άσχημοι, σχεδόν σε όλα τα σοβαρά θέματα. Ειδικότερα στην οικονομία. Πιστεύω ότι ο ΓΑΠ είπε ψέμματα για να εκλεγεί. Πιστεύω όμως ότι και η ΝΔ είχε πει ψέμματα για το χρέος. Πιστεύω ότι ο ΓΑΠ πέρσι μπορούσε να προβλέψει και να δανειστεί όταν εκλέχτηκε, αντιθέτως έλεγε αρλούμπες ότι θα δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθορισμό. Δεν το έκανε. Το χρεώθηκε όλη η Ελλάδα αυτό.
  Θα θυμάσαι ότι σου έλεγα, ότι για μένα ήταν πολύ μεγάλη του μαλακία η ιστορία με τις 100 μέρες, γιατί αφού θα κέρδιζε ούτως ή άλλως, για ποιό λόγο έβαζε τόσο ψηλά τον πήχη; Για να έχουν μετά οι άλλοι να του λένε;

  Τις «Παγκαλιές» περί ευθύνης των άλλων κομμάτων, τις ακούω βερεσέ. Θα θυμάσαι τι έλεγε το ΠαΣοΚ για την Cosco και μετά την έφερε και την εμφάνισε ώς δικό του κατόρθωμα. Οι μαλακίες της αντιπολίτευσης είναι πάντα μέρος του παιχνιδιού. Η κυβέρνηση δεν κοιτάζει τα ασόβαρα κόμματα. Κοιτάζει τη δουλειά της. Όσον αφορά δε, το σχόλιο σου περί πολλά βαρύ και ασήκωτων, γιατί δηλαδή ποια απόφαση που δεν τη στήριξε ούτε έστω ένα αντιπολιτευτικό κόμμα σε όλα τα χρονικά, την πήρε πίσω μία κυβέρνηση και οδήγησε τον τόπο σε εκλογές; Γι’ αυτό γίνεσαι κυβέρνηση, για να παίρνεις τις αποφάσεις σου με το έτσι θέλω και στην πορεία να πληρώσεις γι’ αυτές. Εϊτε να επανεκλεγείς ή να πας σπίτι σου.
  Συνοψίζοντας, όσο μαλάκας κι αν αποδείχτηκε ο Καραμανλής, έμμεσα προειδοποίησε ότι το 2010 θα μας πάει αίμα. ο ΓΑΠ δεν άκουσε και άργησε 5-6 μήνες να δανειστεί. Άρα, επειδή αυτοί οι δύο είναι ίδιοι, ακόμα κι αν γίνει τώρα το αντίθετο, αν δηλαδή γίνουν εκλογές, ακόμα κι αν βγει άλλη κυβέρνηση (που δεν θα χάσει το ΠΑΣΟΚ), το πιθανότερο είναι να καταχρεωθεί ο τόπος α) από το κόστος των εκλογών και β) από την ασυνέχεια που θα υπάρξει για μία ακόμα φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

  Πάω στα παρακάτω. Δεν διαφωνώ με αυτό που λες για το πρόγραμμα. Αλλά σου είπα. Κάντο ρε αν είσαι μάγκας, ούτως ή αλλως. Πάνε ούτως ή αλλως. Τι μπλέκεις τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μα τι σχέση έχουν; Ούτε καν Ευρωεκλογές είναι που ψηφίζεις κόμμα.

  Τέλος, αυτό το διάγραμμα σου δειχνει πως αντιδρά η αγορά σε πιθανή νέα αποσταθεροποίηση.

  Το Δημοψήφισμα φίλε Μήτσο είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει γιατί ουσιαστικά άλλαξε η Κυβέρνηση με την υπογραφή του Μνημονίου. Γιατί θεωρείς δεδομένο ότι ο κόσμος ανέχεται να ακούει κάθε μέρα στις ειδήσεις ότι η Τροικα ζήτησε να γίνει αυτό, η τρόικα ζήτησε να γίνει το άλλο κτλ κτλ. Ειδικότερα όταν ο ίδιος ο ΓΑΠ πέρσι μιλούσε για το ΔΝΤ ως καταστροφικό (εκπ Κούλογλου).

  Τα θετικά τέλος που αναφέρεις, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ειδικά για το opengov ξέρεις τη γνώμη μου.

  Θα δείξει, αλλά εμένα μου δείχνει την εντύπωση ότι πραγματικά κάνει ότι και ο Καραμανλής με τα Τάνκς.

 6. πάρε μόνο το απίθανο βέβαια σενάριο να χάσει το πασόκ και να κάνει κυβέρνηση η ΝΔ με ΛΑΟΣ. Και ο καινούριος Υπ. Παιδείας να αλλάξει πάλι τη βάση για τα ΑΕΙ. Και πάλι να αδειάσουν τα ΤΕΙ.
  Η το κείμενο της διαβούλευσης. ‘Η το θέμα των Ερευνητικών Προγραμμάτων.

  Καλώς ή κακώς, και είτε μ’αρέσει η Κυβέρνηση του ΓΑΠ, πρέπει 3 τουλάχιστον χρόνια να μείνει.

  Τεσπα, εκλογές δεν θα γίνουν, αλλά αν γίνουν προβλέπω μετά τις εκλογές συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Μπακογιάννη. Το είπε και ο Μακης ο Ταρζάν

 7. Κι εγώ διαφωνώ με τις πρόωρες εκλογές. Ο εκβιασμός καθαυτός δεν μ’ενοχλεί, νομίζω μπροστά στη βρωμιά που παίζεται αυτό είναι σταγόνα, και καλά κάνει και τσαμπουκαλεύεται (να σου θυμίσω ότι μέχρι πρόσφατα τον αποκαλούσαν υποτιμητικά «ο Γιωργάκης») για να μπουν κάποιοι στις θέσεις τους. Εσύ δεν θα το έκανες αν σου πρείζαν τ’αρχίδια;

  Ρε συ, είσαι (δεν ξέρω για ποιο λόγο) πεπεισμένος ότι ήξερε για το έλλειμα (όχι χρέος) και είπε ψέματα; Αφού από μόνος σου λες ότι δεν βγάζει νόημα γιατί α) θα κέρδιζε έτσι κι αλλιώς και β) δεν ήταν δυνατόν να εκτελέσει το πρόγραμμα, και οπότε θα του την έλεγαν όλοι…

  Στις δημοτικές κακά τα ψέματα πάνω-κάτω κάθε τόπος βγάζει ότι στις βουλευτικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μην μου μιλάς για ανεξαρτησία λοιπόν. Δεν νομίζεις ότι αν στις δημοτικές βγει παντού μπλε θα του το τρίψουν στην μούρη για τα επόμενα 3 χρόνια; (νομίζω ότι) γι’αυτό το πάει κι αυτός «δημοτικές = δημοψήφισμα για την πολιτική του 1 χρόνου της κυβέρνησης, και αν χάσουμε θα το εκλάβουμε ως δυσαρέσκεια του λαού και πάμε για βουλευτικές».

  Χαίρομαι που κι εσύ συμφωνείς να συνεχίσει, το ξέρεις πολύ καλά ότι εγώ πρώτος από όλους θέλω κυβέρνηση πασόκ 8ετίας, αλλά η δημοκρατία είναι δημοκρατία, με τα καλά της και τα κακά της. Δεν καταλαβαίνω πάντως πώς λες «οι χειρισμοί είναι σχεδόν όλοι λάθος», αλλά η κυβέρνηση να μείνει, να μην πάμε σε εκλογές, και ορίστε και ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ που συμφωνεί μαζί μου; Λίγο βαράτε με κι ας κλαίω μου φαίνεται, διαφωνώ αλλά δεν θέλω να φύγει, τα έκανε σκατά, ξεπούλησε τη χώρα, μας κυβερνάει το ΔΝΤ αλλά όχι εκλογές, όχι αστάθεια. Μου φαίνεται ότι αντιφάσκεις άγρια, αλλά μπορεί να μην κατάλαβα καλά.

  Τέλος, δεν μου απάντησες τι αντιπρόταση είχες για την κρίση δανεισμού. Και σου θυμίζω ότι το ΔΝΤ δεν το ζητήσαμε εμείς. Εμείς πήγαμε στην Ευρώπη. Αυτοί το επέβαλαν…

 8. Μήτσο σε κάποιο θεωρώ ότι απάντησα ήδη. Αλλά θα σου πω ξανά ότι για μένα πάγια άποψη είναι ότι μία κυβέρνηση πρέπει να κάθεται τουλάχιστον 3 χρόνια. Όταν μπει στον 4ο είναι πλέον προεκλογική περίοδος, οπότε αν της τύχει κάτι μεγάλο, δεν με πειράζει να προκηρύξει εκλογές πρόωρα. Πχ, ΝΔ 2007, πχ, ΠΑΣΟΚ 1996.
  Με βάση αυτό, και δεχόμενος ότι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε είναι πιο συμφέρον για τον τόπο να ολοκληρωθεί (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, πχ εθνικά θέματα), παρά να αλλάζει κάθε δέκα μήνες, και για το λόγο αυτό έδωσα το παράδειγμα της εισόδου στα πανεπιστήμια με ή χωρίς βάση. Αυτό δεν μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο.
  Επίσης, η λογική της 3ετίας που είπα συμπίπτει και με τα χρόνια του μνημονίου. Δεν έχει νόημα πλέον, όσο αντίθετος κι αν είμαι με το μνημόνιο να έρθει τώρα άλλη κυβέρνηση και να προσπαθήσει να το ακυρώσει ή να ψάχνει για 6 μήνες να βρει κάτι να πιαστεί για να κάψει την πρηγούμενη.
  Επίσης, αν πάμε σε εκλογές πάλι, τι θα κρίνει ο λαός; το μνημόνιο, σωστά; Μα αν είσαι πεπεισμένος ότι έκανες το σωστό, απλά συνέχισε (άσχετα τι λέει ο Θανάσης ή ο Δημήτρης). Η κοινή λογική λέει ότι οι εκλογές είναι απίστευτη σπατάλη χρημάτων και αποσταθεροποίηση.

  Αυτό ακριβώς φάνηκε με το διάγραμμα της ΧΑΑ. Μόλις πήγε να στρώσει το πράγμα, βγαίνει ο Παπ και λέει για εκλογές. ΕΚλογές για τον επενδυτή σημαίνει 40 μέρες που δεν δουλεύει τίποτα, σημαίνει ότι μετά τις εκλογές όλα μπορεί να αλλάξουν, σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε νέα κυβέρνηση που να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, που να θέλει να βγάλει τη χώρα από το ΕΥρώ, ή ακόμα χειρότερα, ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ. Άρα, ο επενδυτής παίρνει τα λεφτάκια του από εδώ και γειά σας… Διαφωνείς;

  Με τη δικιά σου επιχειρηματολογία, λέω ότι είσαι biased γιατί στην προκήρυξη των εκλογών από τη ΝΔ ήσουνα αντίθετος και μάλιστα συζητούσαμε μαζί πόσο γελοία δικαιολογία ήταν ο προυπολογισμός για τη διάλυση της Βουλής.

  Μήτσο οι πολιτικοί μας δουλεύουνε. Βγαίνει τώρα η ΝΔ και μιλάει ενάντια στην περαίωση, ενώ πριν 2-3 χρόνια το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Όλοι τη θεσούλα τους θέλουν.
  Φωνάζουν από το ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ τους παρέδωσε μπουρδέλο, ενώ το ίδιο είχε κάνει και η ΝΔ το 2004. Το σίγουρο είναι ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος παρέδωσε Ελβετία και μετά από λίγα χρόνια βρήκε Τσετσενία. Όλοι καμένη γη παραλαμβάνουν και μετά από μερικά χρόνια τη γυρνάνε πίσω πιο καμμένη. Κι αν τώρα κάηκε περισσότερο είναι γιατί βγαίνουν και τα αποτελέσματα του Ευρώ και της Ολυμπιάδας. Κι αν είχαν παπάρια οι πολιτικοί μας, όλο το πάρτυ που έκανε η Ζϊμενς, θα το χτυπούσαν στα μούτρα της Μέρκελ όταν αυτή έλεγε τα δικά της.

 9. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Εννοείται ότι είναι αναγκαία η 3ετία για να μπορεί να κριθεί το έργο. Εννοείται ότι οι εκλογές προκαλούν αποσταθεροποίηση. Εννοείται ότι σε πολλά θέματα η αντιπολίτευση λέει πάντα τα ίδια και μετά ως κυβέρνηση κάνει το αντίθετο.

  Δεν μου απαντάς όμως σε κάποια ερωτήματα που έθεσα:
  1) το δημοψήφισμα για το μνημόνιο που ζητάς δεν θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση; Ειδικά αν το έχανε το ΠΑΣΟΚ…
  2) διαφωνείς με τα οικονομικά μέτρα, αλλά δεν μου δίνεις εναλλακτική λύση. και χωρίς εναλλακτική τι νόημα έχει το δημοψήφισμα;

  Επίσης, συμφωνώ ότι κανείς δεν παρέλαβε Ελβετία, αλλά συγκρίνεις την Ελλάδα του 2004 με αυτή του 2009; Ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα…

 10. Εγώ σου είπα ότι μία λύη μπορούσε να είναι και η έξοδος από το ευρώ. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η απεμπλοκή από δανειστές δυτικούς. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφού το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο όσο λένε.

  Τέλος πάντων, εγώ δεν είμαι πολιτικός για να δώσω λύσεις, αλλά δεν μου άρεσε ο τρόπος που κόπηκαν δώρα και επιδόματα, αλλά όχι σε βουλευτές, δικαστικούς, υπαλλήλους της Βουλής. Δεν μου άρεσε το ότι ο ΓΑΠ με ελαφριά την καρδία, από το Καστελλοριζο ανακοίνωσε ότι έχουμε ανάγκη το μηχανισμό, ενώ μερικούς μήνες πριν έλεγε ότι ο μηχανισμός είναι κακός και δεν τον έχουμε ανάγκη. Δεν μου αρέσει που μιλάει για opengov αλλά φαίνεται ότι πάει για περιέργες κρυφές λύσεις στο αιγαίο, ειδικα για το Καστελλόριζο.

  Τέλος, η σύγκριση του 2004 με το 2009 δεν έχει λογική βάση γιατί το 2004 η ελλάδα είχε πάρει ένα σωρό κονδύλια για τους Ολυμπιακούς αγώνες και παρ’ όλ’ αυτά πάλι 200 δις χρωστούσε, ενώ το 2009 υπήρχε οικονομική κρίση και κλείσαν όλες οι κάνουλες παγκοσμίως άρα και για την Ελλάδα και λογικά χρωστούσε 300. Αν είχε κάνει καλή διαχείριση θα χρωστούσε 270? 280? Πάλι σκατά ήμασταν.
  Τώρα μετά από ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ δηλαδή με περικοπές και με χρηστή διαχείριση πήγαμε στα 320. Η Ελλάδα από τη στιγμή που μπήκε στο Ευρώ καταστράφηκε.
  Και αυτό θα φαινόταν όποιος κι αν κυβερνούσε. Κι αφού είσαι τόσο πεπεισμένος για την επιτυχία του Σημίτη και την κατάσταση που παρέδωσε (όταν σου θυμίζω έφυγε τρέχοντας, χειρότερα κι από τον καραμανλή που έκατσε κι έχασε και εκλογές), δώσε μου ένα comment για τα statistics και του Σημίτη και του άρθρου της deutsche welle.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6169644,00.html

  Για το τελευταίο θέμα, ξέρεις ότι δεν μου αρέσει να κρίνω εκ του αποτελέσματος, αλλά αφού όλοι έτσι κρίνονται, ας κριθεί και ο Σημίτης έτσι. Δεν κατάλαβα γιατί αυτός να είναι εκτός κριτικής;

 11. Συμφωνώ ότι βουλευτές, δικαστικοί, κλπ είναι ξεδιάντροπα υψηλόμισθοι.

  Για το έλλειμα τα έγραψα και τον Ιούνιο: https://azimout.wordpress.com/2010/06/22/greek-public-debt-where-did-it-come-from/ Στις 4 κύριες πηγές του χρέους (εξοπλισμοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσια έργα, φοροδιαφυγή) προσθέτω και τις προμήθειες των νοσοκομείων και τα κόστη των ασφαλιστικών ταμείων, όπου και εκεί παιζόταν τρελές κομπίνες σε ημετέρους.

  Συμφωνούμε σε αυτές τις 5 αιτίες; Έχεις να προσθέσεις κάτι; Λοιπόν, από αυτές τις 5, χτύπησε άγρια δημόσιους υπάλληλους (με τις εξαιρέσεις που είπαμε παραπάνω), φαίνεται να δραστηριοποιείται για τη φοροδιαφυγή (θα δείξει), και έχουν κάνει αρκετή δουλειά για νοσοκομεία και ασφαλιστικά. Στα δημόσια έργα δεν έχω δει κινητικότητα, ίσως και γιατί δεν υπάρχει χρήμα, οπότε μικραίνουν και τα προβλήματα. Το οποίο μας αφήνει τους εξοπλισμούς, στους οποίους θα ήθελα να δω το Βενιζέλο να κάνει κάποιες περικοπές… Είδωμεν.

  Τις κρυφές λύσεις στο Αιγαίο τις ακούω λίγο βερεσέ, όπως και το άρθρο του Bild (κωλοφυλλάδα) που παραθέτεις. Η Deutsche Welle έκανε απλά μετάφραση και περίληψη. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τι παίχτηκε με την είδοσο στο ευρώ, διάβασε την αναφορά της Eurostat: «REPORT BY EUROSTAT ON THE REVISION OF THE GREEK GOVERNMENT DEFICIT AND DEBT FIGURES, 22 NOVEMBER 2004» (αν θες σου στέλνω pdf). Παραθέτω ενδεικτικό απόσπασμα:

  In general terms, this latest revision between the March 2004 and the September 2004 notifications rest on a more faithful application of the ESA 95 and on the availability of new data. More precisely, the principal elements explaining the revision of the Greek deficit between the March 2004 and September 2004 notifications are the under-recording of military expenditure, the over-estimation of the surplus of social security funds, and the downward
  revision of tax revenue estimates (mainly VAT). These three elements alone explain almost 90% of the total revisions.

 12. Τώρα για το χρέος δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλεις να πεις:
  α) κατ’ αρχάς λέω για πολλοστή φορά ότι η κρίση δανεισμού προέκυψε από το έλλειμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όχι από το χρέος. Εξάλλου το χρέος είναι το ολοκλήρωμα του ελλείματος (τι είπα, ο Θεός!!!).

  Και το έλλειμα δεν έχει να κάνει με παρελθόν, ούτε με χρέος, ούτε με Ολυμπιακούς, ούτε με στρόφιγγες που έκλεισαν. Έχει να κάνει με το ότι αντί να κυνηγάνε φοροδιαφυγή και να βάζουν τάξη (όπως υποσχέθηκαν), ασχολούταν με Βατοπέδια, με δομημένα, και διόριζαν αγροφύλακες, Αγρογή και stage. Απλά όσο η οικονομία πήγαινε (σχετικά) καλά, τους έπαιρνε. Με την κρίση μειώθηκε ο τζίρος της αγοράς και συνεπώς και οι φόροι, οπότε έγινε αυτό που λέμε «με την άμπωτη φάνηκε ποιος είναι ξεβράκωτος».

 13. Δεν ανέφερες όμως το τι χάνει το κράτος με την περαίωση.
  Ουσιαστικά δηλαδή δεν τη χτυπά τη φοροδιαφυγή. Με λύση τύπου Μπερλουσκόνι την καθαγιάζει (ήθελε να το κάνει και η ΝΔ εννοείται όταν ήταν κυβέρνηση).

  Να μην τα πολυλογώ, εγώ ελπίζω να μη γίνουν εκλογές, ακριβώς για να υπάρχει υπευθυνότητα στις κινήσεις της κυβέρνησης σε λονγκ-τερμ. ΠΧ αν έχεις σκοπό να κάνεις εκλογές και κάνεις περαίωση πριν τις εκλογές, είναι ύποπτο.
  Θέλω να μείνει το ΠΑΣΟΚ, για να φανεί αν όντως μειώθηκε η φοροδιαφυγή. Αν όντως μείωσε τους εξοπλισμούς. Αν όντως μείωσε τα έξοδα στην υγεία. Γιατί σίγουρα μείωσε σκληρά τα έσοδα των Δημ. Υπαλλήλων που είναι και το μικρότερο ποσοστό από τα υπερβολικά έξοδα.

 14. Όσο για το Σημίτη, εννοείται ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος, κανείς δεν είπε το αντίθετο. Και κρίνω: ο Σημίτης κατά τη γνώμη μου έκανε πολλή δουλειά, έφερε ανάπτυξη, έκανε Ολυμπιακούς, δρόμους, αεροδρόμια, και μας έβαλε στο ευρώ. Έφτιαξε τα ΚΕΠ, κλπ κλπ.

  Εκεί που έχασε την μπάλα είναι στη διαφθορά. Και γι’αυτό πήρε τον πούλο. Και φαίνεται και από τους Τσουκάτους, Μαντέληδες κλπ. Δεν διαφωνώ. Απλά λέω ότι έκανε έργο. Και τα statistics, κατ’αρχάς μιλάμε για πολύ μικρότερο μαγείρεμα από αυτό που έγινε το 2008-2009, και δεύτερον τουλάχιστον αυτός το έκανε για να μπούμε στο ευρώ. Δεν τον απαλλάσει, αλλά είναι ένα ελαφρυντικό στο έγκλημα. Οι άλλοι το έκαναν απλά για να κρύψουν το πόσο τα έκαναν πουτάνα.

  1. Συμφωνώ, αν και για τους Ολυμπιακούς και τα δημόσια έργα η περίοδος του Σημίτη ήταν πολύ «αργή». Θυμίζω δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης που για 2.5 χρόνια στεκόταν μία γέφυρα χωρίς να ενώνεται με τον δρόμο.

   Κρίνοντας λοιπόν εκ του αποτελέσματος, το να μπούμε στο Ευρώ ήταν το μεγαλύτερο κακό για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να είναι μαλάκες όλες οι σοβαρές Σκανδιναβικές χώρες (που είναι και γερμανικά φύλα) και η Αγγλία που ούτε καν μπήκαν στον κόπο να το σκεφτούν… Πως πειστήκαμε και μπήκαμε στο Ευρώ εμείς και άλλες Ταλιμπάν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και η Ισπανία που δεν παράγουμε τίποτα δεν μπορώ να το καταλάβω.

  1. εντάξει αυτό ασχολίαστο.

   Τέλος πάντων.
   Να σε κάνω μία ερώτηση σχετικά με το χάρτη που είπες τον όλο μπλε ή πράσινο.

   Είναι προφανές ότι το μοναδικό σημείο των εκλογών που θα παίξει ρόλο, είναι η περιφέρεια Αττικής. Αν βγάλει Δημαρά, είναι αιτία για εκλογές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s