Κάρτα πολίτη

Του χρόνου (2011) οι αστυνομικές ταυτότητες θα αντικατασταθούν από τη νέα «κάρτα πολίτη», που θα είναι στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας (όπως το νέο δίπλωμα οδήγησης), θα περιέχει μικροτσίπ (smart card) και θα αντικαταστήσει (πέρα από τις παρούσες αστυνομικές ταυτότητες) το πιστοποιητικό γέννησης, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, την άδεια παραμονής των μεταναστών και μελλοντικά πιθανώς και άλλα.

http://el.wikipedia.org/wiki/Κάρτα_πολίτη

Το μέτρο για μένα είναι θετικό και ειδού τα κυριότερα πλεονεκτήματα σε σειρά βαρύτητας:

  1. Το μικρότερο μέγεθος μας διευκολύνει να την κουβαλάμε στο πορτοφόλι
  2. Μας γλυτώνει από κάποια (όχι όλα) τα πιστοποιητικά που πρέπει να κουβαλάμε κάθε φορά που συναλλασόμαστε με το δημόσιο
  3. Έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα να αποτελεί (προσοχή: όχι να περιέχει) κωδικό πρόσβασης σε ηλεκτρονικό αρχείο υγείας, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται
  4. Συζητιέται επίσης να λειτουργεί και ως συλλέκτης ηλεκτρονικών αποδείξεων, κάτι που θα βοηθήσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  5. Είναι επεκτάσιμο, οπότε μελλοντικά θα μπορούσε (κατα τη γνώμη μου) να γίνει και φορολογική ενημερότητα, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας, κλπ.

Το θέμα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο opengov.gr: http://www.opengov.gr/ypes/?p=877

Έριξα μια ματιά στα σχόλια και απογοητεύτηκα από την ασχετοσύνη, την τεχνοφοβία και τον οπισθοδρομισμό της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών. Τουλάχιστον το 95% των σχολίων είναι αρνητικά. Οι κύριοι άξονες των επιχειρημάτων κατά της Κάρτας Πολίτη είναι οι εξής:

  1. «Είμαστε Χριστιανοί και δεν θέλουμε αυτές τις νέες κάρτες, που δεν γράφουν το θρήσκευμα και περιέχουν και το 666 που είναι το σύμβολο του Σατανά, και το γράφει και η Αποκάλυψη του Ιωάννη». Αυτοί δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το θέμα από το 2000 (!). Επίσης αυτό με το 666 δεν κατάλαβα που βασίζεται. Μάλλον κανένας Λιακόπουλος ή όμοιός του θα το έμαθαν από τα Νεφελίμ.
  2. «Δεν εμπιστεύομαι το Κράτος, θα μας φακελώνουν, ζήτω η Ελευθερία». Αυτοί μοιάζουν να είναι το αντίθετο από τους προηγούμενους, αλλά κατά αστείο τρόπο κάποιες φορές επικαλύπτονται. Και πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί το να υπάρχουν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ στην ίδια κάρτα σημαίνει φακέλωμα.
  3. «Το Κράτος ξοδεύει λεφτά σε τέτοια άχρηστα ή μη επείγοντα μέτρα ενώ κόβει μισθούς και συντάξεις». Οι υποστηρικτές αυτού του επιχειρήματος δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τη διαβούλευση (ή έστω μια εφημερίδα) και έτσι δεν έμαθαν ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί 100% από το ΕΣΠΑ, δηλαδή από κονδύλια της ΕΕ. Να τους ενημερώσω επίσης ότι τα λεφτά που ξοδεύει το Κράτος για αυτά τα έργα πέφτουν στην αγορά και έτσι θα δημιουργηθεί και καμιά θέση εργασίας.

Ομολογώ βέβαια ότι πιθανότατα ισχύει και εδώ ότι οι ηλιθιότεροι όλων είναι και αυτοί που φωνάζουν δυνατότερα, και ότι οι παραπάνω γνώμες δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικότερου πληθυσμού. Προβλέπω δυστυχώς ότι αυτή η κατά τα άλλα πολύ θετική κίνηση της Κυβέρνησης να ανοίξει διάλογο με τους πολίτες για διάφορα μελλοντικά μέτρα, να διαστρεβλώνεται και να καταλήξει απλά ένα φόρουμ για να εκτονώνονται όλοι οι γραφικοί τύποι της ελληνικής κοινωνίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s