Προς το Λαό: Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση

Πρόσφατα η Εκκλησία της Ελλάδος μοίρασε στους πιστούς της 4-σέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Προς το Λαό: Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση». Πρόκειται για κείμενο αρκετά καλογραμμένο και δομημένο. Εγώ βέβαια γελάω πάντα με το πολυτονικό που χρησιμοποιούν, το 2010.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη του κειμένου, τα σχόλιά μου με κόκκινο:

 1. είμαστε υπό κατοχή, συμβαίνει κάτι το πρωτόγνωρο (αν κρίνω από προηγούμενες «κατοχές» της χώρας -Τούρκοι, Ναζί, Χούντα- η εκκλησία τα πήγε μια χαρά με τους εκάστοτε κυβερνώντες)
 2. φταίνε οι κυβερνήσεις που δεν πήραν νωρίτερα αυτά τα δύσκολα μέτρα γιατί υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος (για να καταλάβω: η εκκλησία στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης;)
 3. η κρίση οφείλεται στο εμπορικό ισοζύγιο (σώπα!)
 4. η κρίση οφείλεται στις συντεχνίες (ξανά-μανά: η εκκλησία στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης!)
 5. για όλα φταίει ο υλισμός μας, η λύση είναι η άσκηση (και το ΚΚΕ λέει «φταίει ο καπιταλισμός, η λύση είναι ο κομμουνισμός»)
 6. κάνουν λίγη αυτοκριτική, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε Αλληλεγγύη Βατοπέδι, και με υπόνοιες ότι δεν είναι όλα αληθινά, και ότι τα ΜΜΕ τα μεγέθυναν (τελικά κλέψατε ή όχι;)
 7. η Παιδεία είναι αποστήθιση, και τα σχολικά βιβλία γράφονται με ευθύνη της Πολιτείας (αλλά να μην βγουν τα θρησκευτικά από το πρόγραμμα)
 8. ξέρουμε ότι ζητάτε μια Εκκλησία που αμύνεται στο πονηρό σύστημα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει διωγμό ή και μαρτύριο (να μην τα ξαναλέμε για Τούρκους, Ναζί και Χούντα)
 9. οι έμποροι των λαών πολεμούν την εκκλησία και την ενότητα των πιστών (ενώ η εκκλησία δεν έχει ποτέ διχάσει, ούτε ποτέ προκάλεσε μίση και πολέμους)
 10. εμείς προσφέρουμε πρόνοια με τα συσσίτια (εδώ συμφωνώ, και θα χαρώ να δω περισσότερα)

Το φυλλάδιο μπορείτε να το βρείτε και εδώ: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/anakoinothenta.asp?archive=yes&what_sub=announce&etos=2010&id=1255

Διαβάστε και το άρθρο του Έθνους «Αγιοι κατέχοντες με ευλογημένες μπίζνες» για να πάρετε μια ιδέα.

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Προς το Λαό: Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση”

 1. Κλασσική περίπτωση «φυτρώματος εκεί που δεν έχει σπείρει κανείς». εκτός αν θέλουν να συμμετέχουν στο «λογαρισμό»…

 2. Ρε Γιώργο, αν έγραφαν απλά «η κρίση οφείλεται στον υλισμό και τον εγωισμό, εμείς κυρήσσουμε την άσκηση και την αγάπη» θα έλεγα, να πάει στο διάολο.

  Μα τι λέμε τώρα. Η πλειοψηφία των παπάδων είναι παχύσαρκοι, και θέλουν να κυρήξουν την άσκηση; Για να μην μιλήσω για Αλληλεγγύη, Βατοπέδι και όλα τα άλλα που γράφει και στο άρθρο του Έθνους…

 3. Αν ήθελε η εκκλησία με την τεράστια περιουσία που έχει θα μπορούσε να μας ξελασπώσει στο πι και φι. Καλός ο ασκητισμός και ο λιτός τρόπος ζωής αλλά σε λίγο δεν θα μπορούμε ούτε τα στοιχειώδη να εξασφαλίσουμε. Ήδη υπάρχουν τόσοι άνεργοι που ένας θεός ξέρει πως τα βγάζουν πέρα. Εγώ είμαι συνταξιούχος με κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ και ήδη για φάρμακα μόνο επιβαρύνθηκε ο προϊπολογισμός μου κατά 25 Ευρώ μηνιαίος. Βάλε και τις αυξήσεις -αυτές που ήδη έγιναν κι όσες θα γίνουν μελλοντικά- σε βασικά αγαθά. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι όλοι οι παπάδες παχύσαρκοι -ο λαϊκός κλήρος δεν είναι κατά κανόνα πλούσιος- πλούσιοι είναι οι δεσποτάδες και οι καλόγεροι που κάνανε τρελές μπίζνες επί Καραμανλή (όχι ότι φταίει αποκλειστικά αυτός -κι ο Σημίτης να έμενε άλλη μια τετραετία το ίδιο θα είχε γίνει, γιατί επί δικής του κυβέρνησης είχε ήδη δρομολογηθεί το σκάνδαλο με την ανταλλαγή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s