Πανεπιστημιακό άσυλο

Το πανεπιστημιακό άσυλο ορίστηκε στην Ελλάδα το 1982 για να τιμήσει τον αγώνα του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας. Έκτοτε βιάζεται κάθε χρόνο από μπάχαλα, επαναστάτες της κουράδας, πρεζόνια, κλεφτρόνια κλπ.

Υποτίθεται ότι είναι αναγκαίο για να προστατέψει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Εδώ έχω 3 διαφωνίες:

  1. Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα διακίνησης ιδεών. Και οι αναρχικοί, και οι ακροδεξιοί, και οι φασίστες, και οι αλλόθρησκοι, και οι ομοφυλόφιλοι, όλοι λένε την άποψή τους ελεύθερα και κανείς δεν κατατρέχεται για τις ιδέες του.
  2. Δηλαδή αν γίνει μια δικτατορία, θα καταρρίψει το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, αλλά θα διατηρήσει το άσυλο για να διακινούνται οι ιδέες; Πλάκα με κάνετε;
  3. Ίσως ο χώρος με την λιγότερη ελευθερία διακίνησης ιδεών να είναι τα πανεπιστήμια. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, ας δοκιμάσει να πάει σε μια φοιτητική συνέλευση, να πάρει το λόγο και να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

Και εν τέλει, αν κάποτε καταλυθεί η Δημοκρατία και οι λίγες δημοκρατικές φωνές μαζευτούν στα πανεπιστήμια,  με όλες αυτές τις καταχρήσεις του ασύλου τα τελευταία χρόνια, δεν είναι πιθανό η κοινή γνώμη να πει «είναι οι κλασσικοί αναρχικοί»;;;

Σχολιάστε