Τα κεκτημένα

Είθιστε στη χώρα μας οι κοινωνικές ομάδες που κατά καιρούς χάνουν προνόμια να δηλώνουν ότι παλεύουν για να προστατέψουν «τα κεκτημένα». Δίπλα τους θα βρείτε πάντα τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία θεωρούν τους εαυτούς τους «προοδευτικές δυνάμεις» του πολιτικού φάσματος.

Ας το σκεφτούμε όμως. Υπάρχει πιο συντηρητική έννοια από το κεκτημένο; Το κεκτημένο δεν περιέχει την έννοια της δικαιοσύνης, δηλαδή του ωφέλιμου προς το κοινωνικό σύνολο. Δηλώνει πολύ απλά «δεν θέλω να μου πάρετε αυτά που έχω ως τώρα». «Να τα πάρετε από τους άλλους».

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις πρόσφατες απεργίες γιατρών και φαρμακοποιών. Νομίζω ότι χωρίς αμφιβολία ανήκουν στις προνομιούχες ομάδες της κοινωνίας μας. Σίγουρα δεν πεινάνε. Και πολλοί από αυτούς (όχι όλοι) σπεύδουν να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους με δωράκια από τις φαρμακευτικές, φακελάκια, παραπομπή στο ιδιωτικό ιατρείο, υπερσυνταγογραφήσεις, κομπίνες με τα ασφαλιστικά και δεν συμμαζεύεται.

Πώς επομένως έρχονται αυτές οι κοινωνικές ομάδες, σε μια στιγμή τόσο δύσκολη για τη χώρα, να δημιουργήσουν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο για να εκβιάσουν την διατήρηση των προνομίων τους; Πώς θέλουν να παντρέψουν το κεκτημένο με την κοινωνική δικαιοσύνη;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s