Ποιότητα στατιστικών στοιχείων

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες για την κα Ζωή Γεωργαντά, την ΕΛΣΤΑΤ και τις κατηγορίες για διόγκωση του ελλείματος 2009 από 12% σε 15.4% ώστε να ξεσπάσει η κρίση χρέους και να οδηγηθούμε στο Μνημόνιο.

Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη το ότι στις 02/10/2010 (2 μέρες πριν τις εκλογές) η κυβέρνηση της ΝΔ πληροφορούσε τη Eurostat ότι η πρόβλεψή της για το έλλειμα 2009 ήταν 5.6% (άνοδος 0.6% από την πρόβλεψη 5% του 04/2009), καθώς και την αβάσιμη αλλά αξιωματική πεποίθηση ότι με (μόνο;;;) 12% έλλειμα θα αποφεύγαμε το Μνημόνιο. Ας μη σταθούμε επίσης στις δηλώσεις περί γερμανικής κατοχής.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια η Eurostat είχε επιφυλάξεις για την ποιότητα (βλ. εγκυρότητα) των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Σας παραπέμπω στην Αναφορά του 11/2004 της Eurostat και στην αναφορά του 01/2010 της ΕΕ. Αρκεί να ψάξετε στο κείμενο για την λέξη «quality» για να πάρετε μια ιδέα! Ήδη με αφορμή την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων το 2004 (η περίφημη απογραφή της κυβέρνησης ΝΔ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τους κανονισμούς που διέπουν το σύστημα ελέγχου ποιότητας των στατιστικών στοιχείων των κρατών-μελών.

Αντιθέτως, το 2010 δημιουργήθηκε η (στα λόγια μόνο;;;) ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ. Άμεσα ξεκίνησε «στενός έλεγχος» των στοιχείων από τη Eurostat, η οποία κάποιους μήνες αργότερα, με την αναφορά του 11/2010 δηλώνει πλέον ικανοποίηση για τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία ελλείματος και χρέους για την περίοδο 2006-2009.

Είμαι βέβαιος πως η κα Γεωργαντά έχει πολύ αυστηρότητερα κριτήρια ποιότητας για τα στατιστικά στοιχεία από ότι η Eurostat. Είμαι επίσης σίγουρος ότι έχει πολύ καλούς λόγους που δεν μας ενημέρωσε πέρυσι για τα μαγειρέματα των στοιχείων στην (νεοϊδρυμένη) ΕΛΣΤΑΤ και το κάνει μόνο τώρα. Το μόνο που με μπερδεύει είναι ότι η κα Γεωργαντά υποστηρίζει πως το χρέος των ΔΕΚΟ δεν θα έπρεπε να καταμετρείται στο χρέος της κυβέρνησης…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s