Κλειστά επαγγέλματα

Τελευταία ανακινήθηκε από την ΕΕ το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα. Στα επαγγέλματα αυτά συμπεριέλαβαν το επάγγελμα των Μηχανικών, κάτι το οποίο βρίσκω αστείο, για τους παρακάτω λόγους:

  • Οι Μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή τεχνικών έργων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Αν το κτίριο δεν χτιστεί σωστά και στον πρώτο σεισμό πέσει, φταίει ο Μηχανικός που έβαλε την υπογραφή του. Επομένως, όπως και στους γιατρούς (βέβαια αναγνωρίζω πως αυτοί έχουν απείρως μεγαλύτερες ευθύνες), είναι αναγκαία η διατήρηση ενός Α’ επιπέδου στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όπως οι γιατροί για να εργαστούν χρειάζονται άδεια άσκησης επαγγέλματος, που πιστοποιεί ότι ξέρουν τι κάνουν, το ίδιο ισχύει για τους μηχανικούς. Μήπως και τα εστιατόρια, που χρειάζονται άδεια από το Υγειονομικό για να λειτουργήσουν και να μην παθαίνουμε όλοι δηλητηριάσεις, είναι κλειστό επάγγελμα?
  • Το Σωτήριο Έτος 2004, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ίδιου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, 2 στους 3 νέους μηχανικούς που εγγράφηκαν στα Μητρώα του ΤΕΕ ήταν πτυχιούχοι ξένων Σχολών. Για ποιό κλειστό επάγγελμα μιλάμε λοιπόν?

Σχολιάστε